Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

13de eeuwse gregoriaanse gezangen uit het Land van Luik voor het feest van het Heilig Sacrament.
Psallentes o.l.v. Hendrik Vanden Abeele
Paul Steegmans, orgel

De “dag van de religieuze muziek” wordt afgesloten met gregoriaanse gezangen uit het land van Luik. Bij de instelling van het feest van het Heilig Sacrament in 1246 speelde de heilige Juliana de Cornillon een belangrijke rol. Meer dan dertig jaar eerder al had zij een visioen gehad van een onvolledige maan: naderhand zou zij inzien dat dit een boodschap was betreffende een onvoltooide liturgische cyclus, waarin een feest rond het Heilig Sacrament ontbrak. Het was de jonge en eenvoudige monnik Jean de Cornillon die aan het werd werk gezet om dit nieuwe feest in een officie gestalte te geven.

Het werd een soepel, verzorgd en expressief officie, een interessante getuige van de Luikse muzikale traditie. Het officie van Jean kende goede verspreiding in het bisdom Luik, en ook richting Duitsland, Moravië en Polen. Nog in dezelfde dertiende eeuw schreef Thomas van Aquino een ander officie voor hetzelfde feest. Dit werd al gauw het universele officie van Corpus Christi, ook al werd Jeans officie in de Luikse Saint-Martin zeker tot in de zestiende eeuw gezongen.

Psallentes zingt de officie uit een van de meest volledige originele bronnen, een handschrift uit Tongeren (ca. 1300), dat in de Koninklijke Bibliotheek van Den Haag bewaard wordt.

De vrouwenstemmen van Psallentes staan borg voor een hoogstaande uitvoering. Paul Steegmans improviseert afwisselend op het orgel korte intermezzi in een hedendaagse stijl.

Dit concert sluit “De dag van de religieuze muziek” af.

Tickets:
Toerisme Hasselt
Maastrichterstraat 59 – 3500 Hasselt
+32 (0) 11 23 95 40
toerisme@hasselt.be

FrenchGermanEnglish