MUZIEK, THEATER & EXPO’S

Tijdens de Virga Jessefeesten van 5-20 augustus ’17 is er heel wat te beleven in Hasselt. Op pleintjes en sfeervolle locaties kan men genieten van wagenspelen, kooroptredens, tentoonstellingen en zoveel meer. Vele van de Hasseltse culturele verenigingen geven het beste van zichzelf. Ook de cultuurhuizen pakken naar aanleiding van de Virga Jessefeesten met boeiende programma’s uit.

Alle activiteiten werden opgenomen in de agenda.

VIRGA JESSESPEL

Sinds de eerste opvoering in 1954 maakt het Virga Jessespel een belangrijk onderdeel uit van de Virga Jessefeesten. Eerst als openluchtspektakel, later in het Cultureel Centrum.
Het Virga Jessespel 2017 slaat een heel nieuwe richting in…

Het verhaal speelt zich af in het Volkstehuis. Een begrip in Hasselt. Een symbolische plek aan de Kanaalkom. Een plaats waar vele verhalen samenkomen van eenzaamheid en verdriet, maar ook van hoop en troost.

In deze voorstelling “Een deken van troost” maken we kennis met enkele opmerkelijke bewoners van het Volkstehuis. We leren hun achtergrond kennen en zien hoe ze met elkaar proberen samen te leven. Stuk voor stuk pure mensen, die op hun manier op zoek zijn naar geluk.
Een zoektocht die leidt tot emotionele en ontroerende scènes, maar ook naar grappige en hilarische momenten!
Deze editie geen traditioneel Mariaverhaal dus, maar de aandachtige toeschouwer zal meer dan ooit de Virga Jesse centraal zien staan…
De verschillende Hasseltse legendes van o.a. de Morin, de bezeten vrouw en de dief op het hek zijn in een modern jasje gestoken en in de voorstelling verwerkt.

“Een deken van troost” is een Hasselts en tegelijk een universeel verhaal. Verwacht je aan een voorstelling die in deze kille tijden zowel het hoofd als het hart verwarmt.

Een voorstelling met live muziek onder begeleiding van Ludo Hulshagen en Isabella Bikkembergs. Tekst en regie is in handen van Sigi Roosen.

première 5 augustus om 21u
6, 8, 10, 11, 12, 13, 17, 18 19 en 20 augustus om 20u
op 12 en 19 augustus een extra voorstelling om 22u

Volkstehuis (Kempische Kaai)

Tickets: €9 / €5 (kinderen)
Toerisme Hasselt | Maastrichterstraat 59 – 3500 Hasselt | +32 (0) 11 23 95 40 | toerisme@hasselt.be
Organisatie & meer info: Virga Jessespel vzw | wim.verluyten@telenet.be

VIRGA JESSE FEESTCONCERT  –  YES-CAMERATA

Het YES Camerata (Young European String Camerata) is een jong bruisend ensemble, met strijkers uit zes Europese landen, dat rechtopstaand speelt zonder dirigent. Hun gedrevenheid, gekoppeld aan een aanstekelijk enthousiasme willen ze delen met alle feestvierders tijdens een concert als ode aan Hasselt en haar Virga Jesse. De muziek die zij brengen is werkelijk het resultaat van een unieke samenwerking. Deze jonge mensen niet alleen “horen”, maar ook samen “zien” musiceren, straalt een jeugdige hoop uit op een betere toekomst voor iedereen.

YES Camerata, dat wordt geleid door Hasselaar Wim Ilsen, zal tijdens de Virga Jessefeesten in Hasselt neerstrijken om er ‘s avonds op de gezellige pleintjes pop-up optredens te houden. Tijdens een open repetitie kan je ontdekken hoe het ensemble de violen op elkaar afstemt. Hoogtepunt wordt een concert in de Heilig Hartkerk op zaterdag 19 augustus ’17.

“De leiding van dit ensemble zit vooral ook in het bewegen, ze bewegen heel mooi samen, je ziet ook letterlijk dat al die jonge strijkers aan elkaar die beweging doorgeven en ze op die manier ook piekfijn, heel eensgezind kunnen samenspelen. Je voelt echt wel dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen en al die strijkers een hechte ploeg vormen. Ze spelen heel elegant en heel delicaat samen… en dat deden ze ook zaterdag.” (Véronique Rubens – radio Klara, juni’16)

HET MINDERBROEDERSKLOOSTER – EEN HOTSPOT TIJDENS DE FEESTEN

Het Minderbroedersklooster zal tijdens de Virga Jessefeesten een hotspot zijn voor alle bezoekers. Een bezoek aan het graf van het Heilig Paterke behoort reeds lang tot de programma’s van iedere bezoekers aan de feesten. Maar deze editie zullen de Minderbroeders ook gastheer van een hele reeks activiteiten: tentoonstellingen, concerten, … ook de jongeren zullen hun tenten op de site  opslaan.

Beeldspraak kleurt blauw en Magnificat (Kim André Arnesen)

Op de dagen van de ommegang brengt het vocaal ensemble F:e-m@il, onder leiding van hun dirigente, Nadia Loenders, een verrassend en gevarieerd programma naar de Minderbroederskerk in het Hoopvol Hasselt. F:e-m@il wordt begeleid door pianist Frans Schockaert. Speciaal voor deze gelegenheid werden een aantal gedichten en teksten van Marleen Dullers op muziek gezet door dirigente en componiste Nadia Loenders. Het thema ‘Beeldspraak kleurt Blauw’ vormt de rode draad tijdens het eerste deel van het concert. Bidden, leven, luisteren, loslaten kleuren in muzikale schakeringen van groen en blauw.
Aansluitend wordt het ‘Magnificat’, een parel van de jonge Noorse componist Kim André Arnesen uitgevoerd. Het werk werd geschreven in 2010 en kon reeds op zeer veel uitmuntende reacties rekenen, onder meer een nominatie voor de Grammy-Awards in 2016. Genieten van goede muziek is de boodschap!

Beelden van Hasselt ‘in het teken van hoop’ versterken de avond. Jos Kuppers, Marleen Dullers en Katrien Hobin staan in voor deze realisatie.

zondag 6 augustus 2017 om 19.30 uur
zondag 13 augustus 2017 om 19.30 uur
zondag 15 augustus 2017 om 21.30 uur
zondag 20 augustus 2017 om 19.30 uur
vrije toegang

Expo Mariabeelden

Gedurende 85 jaar verzamelde broeder Daniël Mariabeelden. Bezoekers zullen in de pandgang van het klooster mee op sleeptouw genomen doorheen een gaanderij van grote en kleine beelden. Uit de brede collectie werden beelden thematisch geselecteerd. Zo krijgt de bezoeker een overzicht van de devotie voor Maria.

Een unieke kans om het klooster en de collectie beelden te ontdekken.

DAG VAN DE RELIGIEUZE MUZIEK

Op zaterdag 12 augustus staan de Virga Jessefeesten in het teken van de religieuze muziek. Liefhebbers kunnen die dag genieten van een bijzondere reeks concerten met als decor het Minderbroedersklooster en de versierde stad.

PROGRAMMA:

MARIALE ANTIFONEN EN HYMNEN EN DAAROP GEÏNSPIREERDE ORGELWERKEN
Zuid-Limburgs Gregoriaans koor o.l.v. Marcel Smeers & Johan Hermans, orgel
10u00 | Virga Jessebasiliek (Kapelstraat) | vrije toegang

REGINA CAELI
Gemengd koor Margoda o.l.v. Guy Franssen
11u30 | Sint-Rochuskerk (Minderbroedersstraat) | €10

CONCERTWANDELING MET VERSNAPERINGEN UIT DE HOOFDSTAD VAN DE SMAAK
Contemplatieve muziek voor uit en harp | Hilde Gielen & Hannah van den Borne
In Circulo Anni | Kurt Bikkembergs & Inge Feyen
Sacrale liederen | Els Crommen & Willy Appermont
13u15 | Start: Sint-Rochuskerk (Minderbroedersstraat) | €20

THE GIFT OF LIFE – JOHN RUTTER
Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens
17u00 | Sint-Rochuskerk (Minderbroedersstraat) | €15

ORATORIUM STAD VAN VREDE – PAUL STEEGMANS
Kathedraalkoor Hasselt o.l.v. Ludo Claesen
20u30 | Sint-Rochuskerk (Minderbroedersstraat) | €15

Intermezzo:
Familie Appermont met zang, viool, cello, cotrabas en piano in het Stadhuis
Karel Baeten bespeelt het Binvignat & Houtapple-orgel uit 1793 in de Sint-Quintinuskathedraal.

FÊTE-DIEU – JEAN DE CORNILLON
Psallentes o.l.v. Hendrik Vanden Abeele & Paul Steegmans, orgel
22u45 | Sint-Rochuskerk (Minderbroedersstraat) | €5

Beleef de ‘Dag van de religieuze muziek’ compleet met een dagticket. Dagtickets verlenen niet enkel toegang tot alle betalende concerten en de concertwandeling. Houders kunnen ’s middags ook genieten van een kaasbuffet in de tuinen van het minderbroedersklooster | €60

 

Tickets:
Toerisme Hasselt
Maastrichterstraat 59 – 3500 Hasselt
+32 (0) 11 23 95 40
toerisme@hasselt.be

BART HERMAN ZONDER MEER

Tickets: Toerisme Hasselt | Maastrichterstraat 59 – 3500 Hasselt | +32 (0) 11 23 95 40 | toerisme@hasselt.be

Bart Herman werd in Vlaanderen bekend in 1993 met zijn hit “Ik ga dood aan jou”, gevolgd door een lange, succesvolle carrière als Nederlandstalige singer-songwriter. Daarvoor trad hij voornamelijk op met een Engelstalig country-repertoire in binnen- en buitenland.

In ‘Bart Herman zonder meer’ vertelt hoe het één het andere beïnvloedde. Hoe onder meer Kris Kristofferson en Buddy Holly eigenlijk de inspiratoren zijn voor liedjes als ‘Gele rozen’, ‘Als je weer wakker wordt’, ‘Slaap m’n kind’ en ‘Bartje is een leuke naam’. Bart Herman brengt aldus zijn grootste hits, alleen met zijn gitaar, ontdaan van alle franje, gewoon zoals ze gemaakt zijn.

Een intimistisch programma met een vleugje rock and roll van een singer-songwriter pur sang.

woensdag 9 augustus | 20u30 | Sint-Rochuskerk (minderbroeders)

KINDEREN VAN DE HOOP – LISA DEL BO & Jongerenkoor ARSIS

Tickets: Toerisme Hasselt | Maastrichterstraat 59 – 3500 Hasselt | +32 (0) 11 23 95 40 | toerisme@hasselt.be

Voor Lisa Del Bo is niet alleen muziek een bron van hoop, maar ook de Virga Jesse. Moeder en kind, een hechte band van hoop en liefde loopt als een groene twijg doorheen dit Kerkconcert.

Samen met het jongerenkoor ‘Arsis’ brengt Lisa del Bo een selectie van sterk overtuigende nummers die een teken van hoop uitstralen.

woensdag 16 augustus | 20u30 | Sint-Martinuskerk (Hollands Veld)

ROT CONCERT – Sopraan Martine Reners @ begijnhof

Martine: “Er werd gekozen voor muziek waarin de verbinding tussen mensen en de kracht van muziek en liefde naar buiten kan komen.”

dinsdag 8 augustus | 21u | Begijnhof (Zuivelmarkt 33)

VRIJE TOEGANG

BRENG EEN KAARSJE MEE!

www.hoopinallekleuren.be

Martine Reyners, bekend als opera-sopraan, brengt op 8 augustus om 21u een gratis openluchtoptreden in het Begijnhof van Hasselt.

De Rotten van de Paardsdemerstraat, de Bonnefantenstraat, de Zuivelmarkt, de Badderijstraat en de stad Hasselt nodigden Martine Reyners uit om een concert te brengen samen met de bas Charles De Keyser en de Limburgse pianist Peter Jeurissen ‘in het teken van hoop’. Ze reageerde positief want een van de Rotten van Hasselt, Armand Schreurs is een van haar goede vrienden. Ze mogen dan wel in het Brusselse wonen, beiden zijn ze Limburgers in hart en nieren. Ze dragen de provincie Limburg een warm hart toe.

Het repertoire staat in het teken van hoop. Het zijn de Virga Jessefeesten dus het Ave Maria zal ongetwijfeld op het programma staan maar ook andere stukken uit opera- & filmmuziek, en het hartverwarmend gedicht “I shall stand for love” staat ook op het repertoire.

VIRGA JESSEFEESTEN IN HET STADSMUS

Virga Jesse en de wereld

Het Stadsmus en de stedelijke dienst diversiteit gingen in gesprek met protestantse christenen, sikhs, hindoes en moslims. Hoe ervaren zij de Virga Jessefeesten? Herkennen ze ommegangen of andere tradities in hun eigen cultuur of levensbeschouwing? Een boeiende kijk- en luistertentoonstelling is het resultaat.
Expo in samenwerking met de dienst Diversiteit & internationale solidariteit, vzw Orbit, het inter-levensbeschouwelijk netwerk en de integratieraad.

van 17 juni 2017 tot en met 7 januari 2018

 

Fototentoonstelling: Rottenwerking anders bekeken

De mooie en betekenisvolle wijkversieringen van de rotten fleuren al vele zevenjaarlijkse feesten de stad op. Wat als nieuwkomers aan de slag gaan met die inspiratiebron? Vanuit hun diverse achtergronden stellen ze een kleurrijke mozaïek samen. Een fototentoonstelling toont het maakproces en de ontmoetingsmomenten.
Expo in samenwerking met de dienst Diversiteit & internationale solidariteit, vzw Orbit, het inter-levensbeschouwelijk netwerk en de integratieraad.

van 5 tot en met 20 augustus 2017

EEN BIJZONDERE AVOND: HUELGAS ENSEMBLE o.l.v. PAUL VAN NEVEL

“MARTIN LUTHER EN DE MARIAVERERING”

Het Huelgas Ensemble onder leiding van geboren Hasselaar Paul Van Nevel is al meer dan veertig jaar één van Europa’s meest gerenommeerde groepen voor de uitvoering van de polyfone muziek uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Het ensemble staat wereldwijd bekend voor zijn steeds originele programma’s van veelal onbekende(re) werken. De invalshoeken die het ensemble hanteert en de intonatiezuiverheid verbazen steeds weer het publiek.

Dit jaar is de invalshoek dubbel geïnspireerd: precies 500 jaar na de publicatie van Luthers stellingen creëert het Huelgas Ensemble een programma dat de invloed van Martin Luther op het muziekleven illustreert met werken uit zijn omgeving en van zijn navolgers, onder meer Praetorius en Senfl. Bovendien is er een heel interessante verbinding tussen Luther en de verering van de Virga Jesse. De Mariaverering wordt behartigd en bezongen in een avondvullend, gevarieerd meerstemmig programma waarin het Magnificat, het Salve regina en verschillende Mariamotetten centraal staan.

vrijdag 18 augustus 2017 – 20u – H.Hartkerk (Palmstraat)

bestel uw ticket nu reeds bij het CCHa

DRIE HARMONIES IN CONCERT

De Koninklijke Harmonie Demergalm Godsheide, de Koninklijke Harmonie Hasselt en Muziekvereniging Het Spoor Hasselt zullen speciaal voor de Virga Jessefeesten samen concerteren o.l.v. dirigenten Brigitte Bellen en Jos Meynen.

Afspraak op 4 augustus om 20u in het Stedelijk Conservatorium Hasselt (Kunstlaan).

Inkom €10 (kassa) / €8 (vvk en uitpas)
Tickets te verkrijgen via harmonie.hasselt@telenet.be

EXPO: DEVOTIE IN LIMBURG

De Virga Jessefeesten én 700 jaar Heilig Sacrament van Mirakel. Naar aanleiding van deze feestelijke gebeurtenissen toont de Provinciale Bibliotheek Limburg 19de- en 20ste-eeuwse prenten en boeken uit de erfgoedcollecties van de bibliotheek, die de Limburgse devotie in beeld brengen. Komen ook aan bod: Onze-Lieve-Vrouw van Tongeren, Onze-Lieve-Vrouw van Kortenbos en andere vereringen van Onze-Lieve-Vrouw en Limburgse heiligen.

Van 20 mei 2017 t.e.m. 16 september 2017

Provinciale Bibliotheek Limburg  (Martelarenlaan 17)
www.limburg.be/pbl

HESSELSE LOCH

Vreemde eend in de bijt van de Virga Jesseprogrammatie is de productie van Hesselse Loch. Het cabaretgezelschap brengt niet minder dan 18 opvoeringen van ‘Slevreuke van ’t seveste joar’.

Wie de afgelopen jaren Hesselse Loch aan het werk zag weet dat het gezelschap staat voor ‘ziéver èn pekskes van, ever èn vir Hesselieëre bè veel pretense’ en garant staat voor pretentieloos amusement.

Hesselse Loch brengt hulde aan de Virga Jesse, in wie Lom Pesjeu (véûl méûl en notoir city-watcher) een prachtige bondgenoot vond om de draak te steken met de Hasselaren en de Hasseltse politici in het bijzonder.

U wordt onbevlekt ontvangen door de bende prettig gestoorde schijnheiligen van Hesselse Loch in het Radisson Blu Hotel, op 7-8-9-10-11-14-16-17-18 augustus, om 20u30 en 21u30.

Tickets verkrijgbaar bij Toerisme Hasselt

EXPO: MOEDER EN KIND

De Provinciale School voor Vroedvrouwen (het huidige PXL Healthcare) was vanaf 1913 de opleidingsplaats voor vroedvrouwen. En het is de geboorteplek van heel veel Hasselaren. In het UD woonlabo en de kapel van deze unieke locatie vindt van 1 tot 20 augustus de tentoonstelling ‘Moeder en Kind’ plaats.

Tijdens deze tentoonstelling krijgt u een uniek beeld van de rol en de betekenis van borstvoeding. Gisteren en vandaag.  Er wordt een collectie etnische beelden getoond, die moeder en kind voorstellen, voornamelijk Afrikaanse kunst. Verder is er een bijzondere selectie grafisch en sculpturaal werk van Koenraad Tinel te bewonderen. En komt u meer te weten over het wetenschappelijk belang van de promotie voor borstvoeding. Tot slot komt het oud moederhuis opnieuw tot leven dank zij authentieke en nooit eerder getoonde foto’s.

Openingsuren:
zaterdag 5, zondag 6, zaterdag 12, zondag 13, dinsdag 15, zaterdag 19 en zondag 20 augustus – 18u-20u
donderdag 10 en donderdag 17 augustus – 18u-21u