MUZIEK, THEATER & EXPO’S

Tijdens de Virga Jessefeesten van 5-20 augustus ’17 is er heel wat te beleven in Hasselt. Op pleintjes en sfeervolle locaties kan men genieten van wagenspelen, kooroptredens, tentoonstellingen en zoveel meer. Vele van de Hasseltse culturele verenigingen geven het beste van zichzelf. Ook de cultuurhuizen pakken naar aanleiding van de Virga Jessefeesten met boeiende programma’s uit.

In het voorjaar van 2017 vind je op deze site het volledige programma.

Wil je zelf een bijdrage leveren aan het cultureel programma tijdens de Virga Jessefeesten? Dat kan. Je vindt alle info hier.

VIRGA JESSESPEL

Het Virga Jessespel slaat nieuwe wegen in in 2017.

Dit zevenste jaar geen groots verhaal in de grote zaal van het Cultureel Centrum, maar wel een intieme voorstelling op locatie in het Volkstehuis. Een voorstelling die “Hasseltser” is dan ooit, met verwijzingen naar de lokale geschiedenis en legendes. Maar tegelijk ook een universeel verhaal waarin hoop, liefde en troost meer dan ooit centraal staan.

Het Virga Jessespel ’17 wordt een toneelvoorstelling die zowel het hoofd als het hart zal verwarmen in deze kille tijden.

VIRGA JESSE FEESTCONCERT  –  YES-CAMERATA

Het YES Camerata (Young European String Camerata) is een jong bruisend ensemble, met strijkers uit zes Europese landen, dat rechtopstaand speelt zonder dirigent. Hun gedrevenheid, gekoppeld aan een aanstekelijk enthousiasme willen ze delen met alle feestvierders tijdens een concert als ode aan Hasselt en haar Virga Jesse. De muziek die zij brengen is werkelijk het resultaat van een unieke samenwerking. Deze jonge mensen niet alleen “horen”, maar ook samen “zien” musiceren, straalt een jeugdige hoop uit op een betere toekomst voor iedereen.

YES Camerata, dat wordt geleid door Hasselaar Wim Ilsen, zal tijdens de Virga Jessefeesten in Hasselt neerstrijken om er ‘s avonds op de gezellige pleintjes pop-up optredens te houden. Tijdens een open repetitie kan je ontdekken hoe het ensemble de violen op elkaar afstemt. Hoogtepunt wordt een concert in de Heilig Hartkerk op zaterdag 19 augustus ’17.

“De leiding van dit ensemble zit vooral ook in het bewegen, ze bewegen heel mooi samen, je ziet ook letterlijk dat al die jonge strijkers aan elkaar die beweging doorgeven en ze op die manier ook piekfijn, heel eensgezind kunnen samenspelen. Je voelt echt wel dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen en al die strijkers een hechte ploeg vormen. Ze spelen heel elegant en heel delicaat samen… en dat deden ze ook zaterdag.” (Véronique Rubens – radio Klara, juni’16)

HET MINDERBROEDERSKLOOSTER – EEN HOTSPOT TIJDENS DE FEESTEN

Het Minderbroedersklooster zal tijdens de Virga Jessefeesten een hotspot zijn voor alle bezoekers. Een bezoek aan het graf van het Heilig Paterke behoort reeds lang tot de programma’s van iedere bezoekers aan de feesten. Maar deze editie zullen de Minderbroeders ook gastheer van een hele reeks activiteiten: tentoonstellingen, concerten, … ook de jongeren zullen hun tenten op de site  opslaan.

Beeldspraak kleurt Blauw en het Magnificat van Kim André Arnesen

Een bijzonder concert na iedere ommegang

Het thema Beeldspraak kleurt blauw vormt de rode draad tijdens het eerste deel van de avond. Bidden, leven, luisteren, loslaten, … kleuren in muzikale schakeringen van groen en blauw.
Het Magnificat is een parel van de jonge Noorse componist Kim André Arnesen (°1980). Het werk werd geschreven in 2010 en kon reeds op zeer veel uitmuntende reacties rekenen en een nominatie voor de Grammy Awards ’16.

Genieten van goede muziek is de boodschap! Het thema “Hoop” wordt uitgewerkt is allerhande mooie beelden van  Hasselt. Het koor F:-em@il, Katrien Hobin, Marleen Dullers en Jos Kuppers staan in voor de realisatie. De avonden zijn vrij toegankelijk.

6, 13, 15 en 20 augustus.

De avonden wordt aangeboden door de Vrienden van de Minderbroeders en de Grauwzusters Franciscanessen.

Expo Mariabeelden

Gedurende 85 jaar verzamelde broeder Daniël Mariabeelden. Bezoekers zullen in de pandgang van het klooster mee op sleeptouw genomen doorheen een gaanderij van grote en kleine beelden. Uit de brede collectie werden beelden thematisch geselecteerd. Zo krijgt de bezoeker een overzicht van de devotie voor Maria.

Een unieke kans om het klooster en de collectie beelden te ontdekken.

VIRGA JESSEFEESTEN IN HET STADSMUS

Virga Jesse en de wereld

Het Stadsmus en de stedelijke dienst diversiteit gingen in gesprek met protestantse christenen, sikhs, hindoes en moslims. Hoe ervaren zij de Virga Jessefeesten? Herkennen ze ommegangen of andere tradities in hun eigen cultuur of levensbeschouwing? Een boeiende kijk- en luistertentoonstelling is het resultaat.
Expo in samenwerking met de dienst Diversiteit & internationale solidariteit, vzw Orbit, het inter-levensbeschouwelijk netwerk en de integratieraad.

van 17 juni 2017 tot en met 7 januari 2018

 

Fototentoonstelling: Rottenwerking anders bekeken

De mooie en betekenisvolle wijkversieringen van de rotten fleuren al vele zevenjaarlijkse feesten de stad op. Wat als nieuwkomers aan de slag gaan met die inspiratiebron? Vanuit hun diverse achtergronden stellen ze een kleurrijke mozaïek samen. Een fototentoonstelling toont het maakproces en de ontmoetingsmomenten.
Expo in samenwerking met de dienst Diversiteit & internationale solidariteit, vzw Orbit, het inter-levensbeschouwelijk netwerk en de integratieraad.

van 5 tot en met 20 augustus 2017

EEN BIJZONDERE AVOND: HUELGAS ENSEMBLE o.l.v. PAUL VAN NEVEL

“MARTIN LUTHER EN DE MARIAVERERING”

Het Huelgas Ensemble onder leiding van geboren Hasselaar Paul Van Nevel is al meer dan veertig jaar één van Europa’s meest gerenommeerde groepen voor de uitvoering van de polyfone muziek uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Het ensemble staat wereldwijd bekend voor zijn steeds originele programma’s van veelal onbekende(re) werken. De invalshoeken die het ensemble hanteert en de intonatiezuiverheid verbazen steeds weer het publiek.

Dit jaar is de invalshoek dubbel geïnspireerd: precies 500 jaar na de publicatie van Luthers stellingen creëert het Huelgas Ensemble een programma dat de invloed van Martin Luther op het muziekleven illustreert met werken uit zijn omgeving en van zijn navolgers, onder meer Praetorius en Senfl. Bovendien is er een heel interessante verbinding tussen Luther en de verering van de Virga Jesse. De Mariaverering wordt behartigd en bezongen in een avondvullend, gevarieerd meerstemmig programma waarin het Magnificat, het Salve regina en verschillende Mariamotetten centraal staan.

vrijdag 18 augustus 2017 – 20u – H.Hartkerk (Palmstraat)

bestel uw ticket nu reeds bij het CCHa

DRIE HARMONIES IN CONCERT

De Koninklijke Harmonie Demergalm Godsheide, de Koninklijke Harmonie Hasselt en Muziekvereniging Het Spoor Hasselt zullen speciaal voor de Virga Jessefeesten samen concerteren o.l.v. dirigenten Brigitte Bellen en Jos Meynen.

Afspraak op 4 augustus om 20u in het Stedelijk Conservatorium Hasselt (Kunstlaan).

Inkom €10 (kassa) / €8 (vvk en uitpas)
Tickets te verkrijgen via harmonie.hasselt@telenet.be

EXPO: DEVOTIE IN LIMBURG

De Virga Jessefeesten én 700 jaar Heilig Sacrament van Mirakel. Naar aanleiding van deze feestelijke gebeurtenissen toont de Provinciale Bibliotheek Limburg 19de- en 20ste-eeuwse prenten en boeken uit de erfgoedcollecties van de bibliotheek, die de Limburgse devotie in beeld brengen. Komen ook aan bod: Onze-Lieve-Vrouw van Tongeren, Onze-Lieve-Vrouw van Kortenbos en andere vereringen van Onze-Lieve-Vrouw en Limburgse heiligen.

Van 20 mei 2017 t.e.m. 16 september 2017

Provinciale Bibliotheek Limburg  (Martelarenlaan 17)
www.limburg.be/pbl