EEN STAD VERSIERD DOOR ‘ROTTEN’

Wie een bezoek brengt aan de Virga Jessefeesten, moet zeker de nodige tijd uittrekken om gewoon gezellig door de Hasseltse straten te kuieren en te genieten van het harde werk van de bewoners. De volledige binnenstad, de Groene Boulevard, de aanpalende straten en de toegangswegen naar de stad worden door de bewoners feestelijk aangekleed. Die straten en wijken noemen we tijdens de Virga Jessefeesten ‘rotten’.

Maanden voor het begin van de feesten komen de bewoners samen om plannen
te smeden en te bepalen hoe ze in het komende zevende jaar weer hun rot gaan versieren. De voorbereidingen en het maken van de versieringen zorgen ervoor dat de inwoners van de straten elkaar beter leren kennen en naast buren ook goede vrienden worden. Het kneden van die hechte vriendschappen is misschien nog wel belangrijker dan het eindresultaat van hun harde werk dat je zeker moet gaan bewonderen. Traditionele en hedendaagse taferelen, uitbeeldingen en optredens in de rotten maken een bezoek aan de stad onvergetelijk. De rotten en hun inwoners verwelkomen je met open armen.

De bewoners van de verschillende rotten bepalen zelf hoe ze hun straat versieren. De meeste versieringen zijn geïnspireerd op het leven van Maria of op een van haar titels. Sommige rotten laten zich voor hun versiering ook inspireren door de mirakels die dankzij de Virga Jesse tot stand kwamen. Vlaggen, bloemen, bomen en sfeervolle verlichting geven elk rot een feestelijk cachet.

De traditionele en hedendaagse taferelen en uitbeeldingen maken tijdens de periode van de Virga Jessefeesten een bezoek aan de stad onvergetelijk.

Ook in de kerken …

Ontdek de prachtig bebloemde kerken in de Hasseltse binnenstad:

De Virga Jessebasiliek met het bijzondere beeld van O.L.V.-Virga Jesse

De Sint-Quintinuskathedraal met de miraculeuse hostie van Viversel – Herkenrode

De Sint-Rochuskerk met de grafkapel van pater Valentinus Paquay, het heilig paterke van Hasselt

ROT ALDESTRAAT
Uitbeelding van het mirakel van ‘De dief op het hek’

In de Aldestraat wordt al van oudsher het mirakel van ‘De dief op het hek’ uitgebeeld. Het verhaal vertelt dat een dief op 16 augustus 1659 de juwelen van het O.L.V.-beeld in de O.L.V.-kapel stal maar vast bleef zitten aan het hek tussen koor en dwarsbeuk. Toen de politie hem kwam aanhouden, konden zij hem probleemloos van het hek lichten.

 

ROT BADDERIJSTRAAT
Hoop in alle kleuren door buitengewone kunstenaars

 

ROT BAMPSLAAN
Bevlagging

 

ROT BOTERMARKT – ZUIVELMARKT
Bebloeming en feestborden als straatdecoratie

 

ROT CAPUCIENENPLEIN
Virga Jessefeestborden en vlaggen

 

ROT CATHARINAWIJK
(Kunstlaan, Sint-Katarinalaan, Sint-Katarinaplein)
Virga Jesse, geboorte en hoop

De Kunstlaan wordt tot aan de Catharinakerk versierd met verlichte
panelen met fotografische afdrukken van kunstwerken van de
leerlingen van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Hasselt.

 

ROT DE GERLACHESTRAAT
Virga Jesse onze hoop

 

ROT DE SCHORS
(Kleine Maastrichterstraat, Kortstraat tot hoek Fruitmarkt, Vismarkt en grote Maastrichterstraat tot aan de apotheek)
Virga Jesse in de bloemen

 

ROT DEMERSTRAAT
Maria Liefde onder alle volkeren

 

ROT DEN HEUVEL EN MAASTRICHTERPOORT
(Maastrichterstraat vanaf Toerisme Hasselt tot aan de Maastrichterpoort)
De rode draad van het leven, samen op weg in het teken van hoop

Op de hoek van de Maastrichterstraat en de Meldertstraat wordt het mirakel van Anna Wynants met het Virga Jessebeeld uitgebeeld.

 

ROT DIESTERSTRAAT
Magisch wit

Geniet ook van de concerten die het rot op zaterdagen 5, 12 en 19 augustus programmeert. Op vrijdag 18 augustus is er een laatavondopening met modeshow en op zondagen 6, 13 en 20 augustus kan je tussen 18u en 21u30 een levend magisch Mariabeeld bewonderen.

 

ROT DOKTER WILLEMSSTRAAT
Virga Jessefeestborden en bevlagging

 

ROT HET DORP
(Dorpsstraat – Minderbroedersstraat)
Hoop v/b OL

Al meer dan 100 jaar wordt tijdens de Virga Jessefeesten het huisje van Hendrik opgericht ter hoogte van de Paterkeskerk. Hendrik, Katrien en het wicht zijn de legendarische oudste inwoners van Hasselt.

 

ROTTEN GROENE BOULEVARD
(de Schiervellaan, Guffenslaan, Kolonel Dusartplein, Martelarenlaan, Leopoldplein, Guffenslaan, Thonissenlaan)
Ontmoetingen met de Virga Jesse en de buurt

De rotten van de Groene Boulevard werken rond het thema ‘ontmoeten’. Verspreid over de hele kleine ring werden met ijzeren kubusvormen ontmoetingsplaatsen gecreëerd. Hier kom je tijdens de feesten elke avond wel iemand tegen om een gezellig babbeltje mee te slaan.

 

 • ROT LEOPOLDPLEIN – GUFFENSLAAN
  (tot Toekomststraat en Sint-Jozefstraat)
  Virga Jessebeeld, glasramen en een fontein.

  De Scoutsgroep Sint-Michiel/Anne-Frank brengt de voormalige kiosk op het plein opnieuw tot leven. Zij bouwden een achthoekige sjorconstructie met bloemversieringen. Hier worden bijna elke avond optredens georganiseerd.

 • ROT MARTELARENLAAN

  De UHasselt versiert de gevel van de oude gevangenis met een bijzonder groen kunstwerk.

 • ROT THONISSENLAAN

  Ontdek ook de concerten bij Bol & Orchestra.

 

ROT GROTE MARKT
Het mirakel van de Schaliedekker

Op de Grote Markt wordt het mirakel van de Schaliedekker uitgebeeld. Schaliedekker Frans Depré was op 11 september 1630 aan het werk op het dak van het huis De Maan op de Grote Markt. Hij wilde hoger gelegen leien op hun plaats leggen en steunde daarbij met slechts één voet op de hoogste sport van de ladder, die hij niet had vastgemaakt. Hij verloor het evenwicht, begon te schuiven en stootte in zijn val de ladder om. Hij riep: ‘Virga Jesse, red mij’. Het was alsof zijn val bruusk afgeremd werd, zodat hij zich nog juist aan de dakgoot kon vastklampen. Zijn verschrikte knechten staken hem de ladder toe zodat hij zich verder zelf kon redden.

 

ROT GUIDO GEZELLESTRAAT
Langeman

De Hasseltse reus De Langeman, die ooit de bevolking redde door het uitdelen van erwtensoep, logeert gedurende twee weken op de binnenkoer van Het Stadsmus in de Guido Gezellestraat.

 

ROT HAVERMARKT – RIDDER PORTMANSSTRAAT – MAAGDENDRIES
Feestelijke versiering met vlaggen en Virga Jessefeestborden

 

ROT HEMELRIJK – PERSOONSTRAAT
Engelen

 

ROT HOOGSTRAAT
Japanse Tanabata-wensversieringen

Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de Japanse Tuin werkte de Tuin samen met de Japanse gemeenschap van Hasselt een versiering uit voor de Hoogstraat. Omdat het thema van de feesten ‘Hoop’ is, vonden de Japanners meteen de link met hun Tanabata Festival. Tijdens Tanabata schrijven zij hun wensen voor gezondheid, geluk, … op een papiertje dat daarna verbrand wordt en zo naar de goden wordt gestuurd. Voor het verbranden worden de papiertjes opgehangen aan bamboe. Deze plant staat symbool voor veerkrachtigheid. De Hoogstraat wordt verder versierd met origami-kraanvogels. In Japan is de legende van de 1000 kraanvogels doordrongen van het thema ‘Hoop’. Men gelooft dat wie 1000 kraanvogels vouwt grotere kans heeft om te genezen van een zware ziekte.

 

ROT ISABELLASTRAAT – KATTEGATSTRAAT
De Kapellekensbaan

 

ROT JACHTHAVEN KANAALKOM
Beschermvrouw van het Water

 

ROT JENEVERPLEIN – WITTE NONNENSTRAAT
150 jaar kroning van de Virga Jesse

1867. Grote rampspoed. Besmettelijke ‘runderpest’. Hasselt en de jenever lijden zwaar. Een gebed tot de Onze-Lieve-Vrouw Virga Jesse en het vaccin van dokter Willems redden gelukkig stad en industrie. Virga Jessebeeld en Jezuskind worden bedankt met elk een gouden kroon. Ga op in dit verhaal van rampspoed en redding, van hoop en wanhoop, van licht en duister, van geloof en wetenschap in de installatie GOUD in de Witte Nonnenstraat vlakbij het Jenevermuseum.

 

ROT KAPELSTRAAT – ONZE-LIEVE-VROUWSTRAAT
Uitbeelding van het mirakel van ‘Het Kind van de Morin’

De legende wil dat een ‘Morin’ aan het venster van de verdieping zat, terwijl haar spelend kindje door het zoldervenster op straat viel. Voorbijgangers namen het levenloze lichaampje op en legden het in de kapel voor het beeld van Onze-Lieve-Vrouw waarna het kindje terug tot leven kwam.

 

ROT KEMPISCHE WIJK
(Kempische Steenweg en zijstraten)

Op de parking van de vroeger garage Michel organiseert het rot een reeks vertellingen van ‘Het mirakel van het tolhuis’ met live-muziek.

 

ROT KONING ALBERTSTRAAT
Licht en kleur

 

ROT LOMBAARDSTRAAT – GROENPLEIN – ZWANESTRAAT
Dolende Man

Dit rot beeldt het wonder van de Dolende Man uit. Een man op bedevaart naar Rutsemedouwe (Rocamadour) geraakte de weg bijster. Dankzij de Virga Jesse wist hij zijn reis veilig te beëindigen. Het tafereel krijgt dit jaar met medewerking van de stad en de projectontwikkelaars van het Ursulinenhof een verrassende invulling.

 

ROT MELKVOETSTRAAT
Recycling Art

 

ROT LUIKERSTEENWEG – PARK VILLERS
De Dolende Man

In het park Villers organiseert het rot traditiegetrouw een opvoering van het mirakel van de Dolende Man, dit jaar door de leden van het Hasselts Operettegezelschap.

 

ROT MAASTRICHTERSTEENWEG
Virga Jesse, hoop voor ons allen

 

ROT MOLENPOORT – KATTEGATSTRAAT – GASTHUISSTRAAT
Hoopvol herboren

 

ROT PAARDSDEMERSTRAAT – BONNEFANTENSTRAAT
Hoop in alle kleuren door buitengewone kunstenaars

Kunstenaars uit diverse instellingen zoals Tevona, De Oever, Het Roer, Asster, vzw Perspectief, De Wroeter en basisscholen De Brug en De Opaal vertalen het thema hoop in hun werken. Op dinsdag 8 augustus organiseert het rot een muzikale zomeravond in het begijnhof. Alle info op www.hoopinallekleuren.be.

 

ROT PATIO DE EENHOORN
Een vrouw onder ons

Onder de naam ‘Een vrouw onder ons’ wordt het geheel van versiering binnen de patio verstaan. Er hangt een retabel tegen een muur waarop de mirakelen van de Virga Jesse geschilderd werden gezien door het oog van kunstenaars Barbara Soenen en Chris Lambrechts. Alles vanuit het water, in een modern kleedje.
Op de woensdagen 9 en 16 augustus wordt er om 19u een toelichting bij het kunstwerk gegeven. Het Virga Jesse Mannenkoor brengt er minder bekende Marialiederen en werk van dirigent Pieter-Jan Gerrits op teksten van Philippe Rotsaert. Op vrijdag 18 augustus om 20u is het Accordeonensemble o.l.v. Guido Tournelle te gast op de Patio.

 

ROT QUARTIER CANAL
(Schippersstraat)
Hologramprojectie

 

ROT RAAMSTRAAT
Grot

Het rot van de Raamstraat bouwt in de stokerij halverwege de straat een grot die volledig is geïntegreerd in het gebouw zodat het lijkt alsof de constructie er altijd is geweest. Het rot werkt hiervoor samen
met kunstenaar Roel Vandebeek.

 

ROT RIDDERSTRAAT
Streetart met de Virga Jesse

De afdeling toegepaste grafiek van de Stedelijk Academie voor Schone Kunsten maakte van de witte muur in de Ridderstraat een combinatie van een devotieprent en een reclamebord. Zij portretteerden de handelaars in de straat die voor de versiering zorgden in relatie met de bestaande straatkapel.

 

ROT TOEKOMSTSTRAAT – A. RODENBACHSTRAAT – WELVAARTSTRAAT
Virga Jesse. Licht en vreugde van onze gezinnen.

 

ROT SCHRIJNWERKERSSTRAAT
Heilig Paterke

Het rot Schrijnwerkersstraat is het rot van het Heilig Paterke. Traditioneel staat er de grot met daarop het beeld van pater
Valentinus Paquay. Na zijn priesterwijding bleef hij zijn hele leven in Hasselt wonen, waar hij een gevierd predikant én biechtvader was.
Op dinsdag 15 augustus om 21u30 en 23u brengt zandkunstenaar Immanuel Boie ondersteund door het Valentinuskoor de mirakels van Hasselt tot leven. Op de zondagen 6, 13 en 20 augustus wordt de voorstelling geprojecteerd.

 

ROT TRUIDERPOORT – WEGGEVOERDENSTRAAT
Feestelijke versiering met bloemen

 

ROT VIRGA YES DIVERS
(Het Stadsmus – Guido Gezellestraat)

Een klein maar bijzonder rot strijkt neer in de koetspoort van Het Stadsmus. Hasselaren met verschillende culturele en religieuze achtergronden werkten samen aan de versiering van dit rot.

 

ROT WALPUTSTRAAT
Hasselt, een stad met een voorbeeld

Op vrijdag 18 augustus nodigt het rot het Limburgs Salonorkest uit. Zij concerteren om 18u en 20u30.

 

ROT WILLEKENSMOLENWIJK
Maria

 

ROT WINDMOLENSTRAAT – STADSOMVAART
Stella Maris

Een absolute klassieker tijdens de Virga Jessefeesten is de imposante uitbeelding van de wonderbaarlijke redding van vissers in nood.