#VirgaYesMobiel reserveren

Wil jij de #VirgaYesMobiel reserveren voor je wijkfeest of evenement?
Vul het online-reserveringsformulier in.

#VirgaYesMobiel

22

#VIRGAYESMOBIEL

Als impuls bij de voorbereidingen van ’t Sevenste Joar 2017 wil het Virga Jessecomité een wervende en informerende campagne lanceren rond het immaterieel cultureel erfgoed van de Virga Jessefeesten.

We trekken daarom Hasselt en omstreken rond met een hippe caravan – de #VirgaYesMobiel – waarin en -rond van alles te beleven valt. Ontmoeting en interactie staan centraal. Dit met als doel om door te informeren en te werven, de erfgoedgemeenschap rond de Virga Jessefeesten te activeren, te vergroten en te verbreden. De look en feel van de caravan met haar opvallende gouden bollen – die verwijzen naar het typische kleed van het Virga Jessebeeld – staan in schril contrast met het doffe, misschien wel saaie imago van eeuwenoud religieus (processie-)erfgoed.

In de caravan kom je als het ware bij je oma op bezoek. De guimauvekes staan al klaar! Ze is duidelijk een fan van de Virga Jesse én ze is hip! Want met hedendaagse multimediatoepassingen – gecreëerd door Guestcam – worden haar bezoekers bevraagd en uitgedaagd. Ze ontluiken een erfgoed dat niet bestoft is, maar springlevend. Een eeuwenoude traditie, maar ook: feest in de stad, duizenden mensen die samenwerken aan één gezamenlijk
project, vriendschapsbanden die ontstaan … je krijgt zin om er ook bij te horen … en dat kan onmiddellijk door je foto of een filmpje te delen via social media met de boodschap: ook ik ben #VirgaYes!

“Als we ergens met een standje over de Virga Jessefeesten staan, merken we dat veel mensen ook persoonlijke, interessante en leuke verhalen hebben over ’t Seveste Joar of de Virga Jesse. Deze verhalen kunnen we nu eenvoudig opnemen en bewaren. Dit zal ongetwijfeld een schat aan mondelinge geschiedenis opleveren.” aldus John Martens, archivaris van het Virga Jessecomité.

Voor dit project kan het Virga Jessecomité op de steun rekenen van de provincie Limburg. Subsidies werden toegekend in het kader van ‘erfgoed in Limburg’. De Hasseltse stadsdiensten ondersteunden de inrichting en belettering van de #VirgaYesMobiel.