SPEURTOCHT ‘DAVIDSFONDS’ 2017

DE OPLOSSINGEN

 1. De zonnewijzer heet Schaduw van de tijd. Elke zonnewijzer heeft zijn geschiedenis en symboliseert ook de geschiedenis. Door zijn constructie en symbolische betekenis is hij ook een schaduw van de tijd.
 2. De reus heet Don Christophe en ook De Langeman. Tot de folklore bij de Zevenjaarlijkse Feesten hoort het uitdelen van erwtensoep onder het wakende oog van De Langeman. Volgens een populair volksverhaal zou de soep uitdelen ontstaan zijn ter herinnering aan de milde schenkingen van een Spaanse edelman – Don Christophe – tijdens een hongersnood in de 17de eeuw.
 3. Een andere naam voor Clarissen is Coletinen. De clarissen waren bij de meeste Hasselaren vooral bekend omdat ze in ruil voor levensmiddelen door hun gebeden zorgden voor mooi weer. In de loop van de vorige eeuw zijn ontelbare ‘eieren naar de clarissen’ gebracht door organisatoren van allerlei openluchtmanifestaties.
 4. De onbekende oorlogsvrouw was het initiatief van Pax Christi Vlaanderen en de Stad Hasselt om met het monument de vrouwen in de oorlog als slachtoffer en stille kracht te herdenken.
 5. De boom is een iep (ook bekend als olm) en behoort tot een geslacht van loofbomen.
 6. Willo Gonnissen is op zoek naar de prinses. Willo Gonnissen (Sint-Truiden, 28 juni 1959) is een Belgisch (Vlaams) beeldend kunstenaar die de opleiding Grafische Vormgeving aan het Stedelijk Hoger Instituut voor Visuele Kommunikatie en Vormgeving te Genk, volgde.
 7. De fout in het beeld van het Speculaasmannetje is de bakvorm. Hasseltse speculaas wordt in een hompje van ongeveer 60 gram gebakken.
 8. De straatnaam is Bonnefantenstraat. Deze naam dateert van 1917 en herinnert aan de zusters kanunnikanessen van het H. Graf of bonnefanten, die zich in 1638 in Hasselt vestigden.
 9. De straatnaam is Bonnefantenstraat. Deze naam dateert van 1917 en herinnert aan de zusters kanunnikanessen van het H. Graf of bonnefanten, die zich in 1638 in Hasselt vestigden.
 10. De twee heiligen zijn Sint Franciscus en Sint AntoniusFranciscus van Assisi (1181 of 1182 –  3 oktober 1226) stichtte de kloosterorde van de Franciscanen of Minderbroeders, en werd op 16 juli 1228 heiligverklaard door paus Gregorius IX. De vrouwelijke tak van de Franciscanen werd gesticht door de heilige Clara van Assisi:  de Clarissen. Sint-Franciscus overleed op 3 of 4 oktober in 1226. Omdat Franciscus een grote dierenvriend was, werd 4 oktober Werelddierendag. Antonius van Padua (Lissabon, 15 augustus 1195 – Padua, 13 juni 1231), was een minderbroeder die theoloog en kerkleraar was. Hij is de patroonheilige van de verloren voorwerpen, vrouwen en kinderen, tegen schipbreuk, de pest en koorts. Weerspreuken worden ook aan hem toegedicht: “Als Sint-Antoon de zon doet schijnen, ziet de boer zijn zorgen verdwijnen.”, “Is Sint-Antonius nat, dan drinkt de boer zich zat.”, “Sint-Antonius schoon en helder, vult ’t vat en ook de kelder.”
 11. De bewoners zijn Hendrik en Katrien. Volgens de legende zijn Hendrik, Katrien en het wicht, hun kind, de oudste inwoners van Hasselt.
 12. Het beeld is Hendrik Van Veldeke. Hij (voor of omstreeks 1150 – na 1184) is de eerste bekende schrijver van de Lage Landen die in de volkstaal schreef. Hij werd geboren in Veldeke, bij Hasselt.
 13. De dolende man kwam terug van Rutsemedouwe of Rocamadour. De bedevaarder Christianus, alias de dolende man, dankte zijn behouden thuiskomst aan de tussenkomst van Virga Jesse.
 14. Zijn verdienste is een vaccin tegen longveepest. De Hasselaar Louis Willems ontwikkelde in de vorige eeuw een vaccin tegen de longveepest waardoor hij jeneverstad Hasselt van de economische ondergang redde.
 15. Het beeld ter herinnering aan Louis Willems staat in de Wittenonnenstraat.
 16. Zijn vonnis was de veroordeling tot de doodstraf. De dief die met de kostbaarheden van het beeld van Onze Lieve Vrouw Virga Jesse aan de haal wilde gaan, werd op miraculeuze wijze aangehouden en omwille van zijn heiligschennis werd hij tot de dood door ophanging veroordeeld.
 17. De bloemetjes zijn te zien in de Lombaardstraat, aan het Administratief Centrum.
 18. De ruiter is Arnold IV Graaf van Loon. Hij was de elfde en de langst regerende graaf van het graafschap Loonvan 1227 tot 1276 of 1278. Hij vernieuwde en bevestigde in 1232 het vrijheidscharter van Hasselt. In 1240 verleende hij een charter aan Kuringen.
 19. De twee heiligen zijn Sint Quintinus en Sint Lambertus. Sint Lambertus was bisschop van Maastricht.  Hij is de patroonheilige van de textielarbeiders en zijn naamdag is 17 september. Sint Quintinus’  feestdag is op 31 oktober. Hij wordt aangeroepen tegen hoest. Hij is de patroonheilige van de korporaals, de kapelaans, van sleutelmakers, kleermakers en chirurgen, en van de stad Hasselt.
 20. Het vierde kindje is prins Boudewijn, de latere koning Boudewijn I van België.
 21. Het wandtapijt is geknoopt door Simone Reynders. Ter gelegenheid van de zevenjaarlijkse feesten gaven de Hasselaren in 1989 deze afbeelding als geschenk aan de Virga Jesse.
 22. Het hoofdaltaar en de graftombes stonden in de abdij van Herkenrode, het voormalige kloostervoor cisterciënzerinnenmet abdijhoeve en bedrijfsgebouwen, is gelegen op de zuidelijke Demeroever in Kuringen.
 23. Het glasraam stelt de stam van Jesse voor. De Latijnse benaming voor twijg of loot van Jesse luidt Virga Jesse. Strikt genomen wordt met Virga Jesse Jezus bedoeld. In een Virga Jesseprocessie, zoals in Hasselt, speelt echter ook de Maagd Maria een grote rol.
 24. De juiste datum is 06.05.1998.

De fotoreportage gaf volgend resultaat: bovenste rij: 2 1 0 7  /  Middelste rij: 6 8 0 5  /  Onderste rij: 4 3 0

Er werden 33 bonnetjes geconsumeerd  in ’t Borrelhuis voor 25 augustus 2017.

DE GELUKKIGEN

Op de eerste plaats eindigde Guido VAN HOEF (BREE).
Hij wint een overnachting in het ParkInn-hotel en kan van Hasselt genieten met de 48u Duo-kaart van Toerisme Hasselt.

Tweede is Camiel SMETS (DIEPENBEEK)
Voor hem staan er Tapas voor 2 personen en fles huiswijn klaar in de Sky Lounge Radisson SAS.

Renilde SMEERS behaalde de derde plaats.
Zij kan genieten van een Ontbijt voor 2 personen in het ParkInn-hotel en vervolgens de stad ontdekken met een 48u Duo-kaart van Toerisme Hasselt.

Vierde werd Inge SMETS (DIEPENBEEK)
Met de 48u Duo-kaart van Toerisme Hasselt is het extra genieten van een bezoek aan Hasselt. Daarna kan ze het domein van Bokrijk ervaren met een duo-ticket voor de Winteravonden.

Mogen met twee genieten van een HighTea in de Sky Lounge Radisson SAS

 • Monique WERCKX (HASSELT)
 • Carl BREYNE (GENK)

Winnen een Gezins- of grootouderabonnement voor Bokrijk:

 • Walter RECKO (HASSELT)
 • Jos INGELS (ZOUTLEEUW)
 • Marleen VAN ORSHOVEN (RIEMST)
 • Amber AERTS (DIEPENBEEK)
 • Marike DE ROOZE (HASSELT)

Zijn met twee welkom op de Winteravonden in Bokrijk:

 • Lutgarde DE WIT (KURINGEN)
 • Andrea EERDEKENS (HASSELT)
 • Gilbert DEBATTY (KURINGEN)
 • Bernadette (Nadine) VAN DEN RUL (KURINGEN)
 • Antoine BELLEN (KORTESSEM)
 • Ernest SCHOLLEN (HASSELT)
 • Martine VANSTRAELEN (HASSELT)
 • Hilde MOORS (HASSELT)
 • Karen THEUWIS