versierde stad

EEN STAD VERSIERD DOOR ‘ROTTEN’

Wie een bezoek brengt aan de Virga Jessefeesten, moet zeker de nodige tijd uittrekken om gewoon gezellig door de Hasseltse straten te kuieren en te genieten van het harde werk van de bewoners. De volledige binnenstad, de Groene Boulevard, de aanpalende straten en de toegangswegen naar de stad worden door de bewoners feestelijk aangekleed. Die straten en wijken noemen we tijdens de Virga Jessefeesten ‘rotten’.

Maanden voor het begin van de feesten komen de bewoners samen om plannen
te smeden en te bepalen hoe ze in het komende zevende jaar weer hun rot gaan versieren. De voorbereidingen en het maken van de versieringen zorgen ervoor dat de inwoners van de straten elkaar beter leren kennen en naast buren ook goede vrienden worden. Het kneden van die hechte vriendschappen is misschien nog wel belangrijker dan het eindresultaat van hun harde werk dat je zeker moet gaan bewonderen. Traditionele en hedendaagse taferelen, uitbeeldingen en optredens in de rotten maken een bezoek aan de stad onvergetelijk. De rotten en hun inwoners verwelkomen je met open armen.

De bewoners van de verschillende rotten bepalen zelf hoe ze hun straat versieren. De meeste versieringen zijn geïnspireerd op het leven van Maria of op een van haar titels. Sommige rotten laten zich voor hun versiering ook inspireren door de mirakels die dankzij de Virga Jesse tot stand kwamen. Vlaggen, bloemen, bomen en sfeervolle verlichting geven elk rot een feestelijk cachet.

De traditionele en hedendaagse taferelen en uitbeeldingen maken tijdens de periode van de Virga Jessefeesten een bezoek aan de stad onvergetelijk.

Ook in de kerken …

Ontdek de prachtig bebloemde kerken in de Hasseltse binnenstad:

De Virga Jessebasiliek met het bijzondere beeld van O.L.V.-Virga Jesse

De Sint-Quintinuskathedraal met de miraculeuse hostie van Viversel – Herkenrode

De Sint-Rochuskerk met de grafkapel van pater Valentinus Paquay, het heilig paterke van Hasselt