Zevende jaar
geslaagd
van start!

In het weekend van 13 en 14 januari werd ‘Het Zevende Jaar’ feestelijk geopend en is het aftellen naar de Virga Jessefeesten in augustus echt begonnen. Op zaterdag 13 januari openden we met een concert van het Kathedraalkoor in de Sint-Quintinus Kathedraal. Zondag 14 januari was er een drukbijgewoonde openingsviering, rechtstreeks uitgezonden VRT 1 vanuit de Virga Jessebasiliek. Ook de nieuwe officiële huisvlag werd voorgesteld. 

De kathedraal was goed gevuld voor dit openingsverhaal. Een gesmaakt optreden van het Kathedraalkoor met een programma met klassieke muziek, bestaande religieuze repertoire en Virga Jesseliederen aangevuld met liederen van Miel Cools. “Houden van”, maar vooral “’s Lievreuke van’t zeveste joar”, het blijft de Hasselaar warm maken. Meezingen, uiteraard, maar de refreinen werden gebracht door Lieve Verbeeck die wilde zo graag meezingen ter ere van haar overleden papa Louis Verbeeck en ook tere ere van Miel Cools: “Ik was ontzettend blij dat het Kathedraalkoor een liedje van Miel Cools ‘Houden van’ en ons liedje uit de derde revue van ‘Ons lievreuke’ kozen voor het openingsconcert.”

Het hoogtepunt van de avond? De creatie van twee nieuwe liederen “Om jouw geloof Maria” op tekst van Deken Ali Cornelissisen getoonzet door Paul Steegmans. Een tweede lied greep terug naar de melodie van Highland Cathedral dat door Ludo Claesen in een koorzetting werd omgezet, met de inspirerende boodschap “Virga Jesse, YES!

“Nu we in de laatste rechte lijn zitten naar de praktische voorbereidingen voor de ommegang en het stadsfeest in augustus 2024, wilden we samen het zevende jaar symbolisch openen. Want om de zeven jaar, nu al voor de zevenenveertigste keer, zal Hasselt in feeststemming zijn met Maria Virga Jesse als centrale figuur. Ook de Langeman zal uitzonderlijk door de stad trekken op de eerste maandag na de eerste ommegang (19 augustus) voor de erwtensoepuitdeling aan de Basiliek. Deze traditie bij de tijd houden en overdragen van de ene generatie op de andere is een grote uitdaging en die willen we met vele Hasselaren aangaan.” aldus comitévoorzitter Luc Smeets. 

Voorbereidingen

Het stadsbestuur zet mee zijn schouders onder de Virga Jessefeesten, die in de komende zomer een van de hoogtepunten zal zijn in een bruisend vakantieaanbod. Burgemeester Steven Vandeput en schepen van evenementen Habib El Ouakili “Onze diensten, elk met hun expertises zijn druk in de weer om, de Virga Jessefeesten en andere evenementen, in de beste omstandigheden te laten plaatsvinden. Er wordt intensief samengewerkt met het Virga Jessecomité rond thema’s zoals veiligheid, mobiliteit, programmatie en communicatie. Op die manier ondersteunen we waar mogelijk de initiatieven van vrijwilligers, bewoners, verenigingen en ondernemers, die mee hun schouders onder de Zevenjaarlijkse feesten willen zetten”. Je kan er trouwens nu al niet naast kijken. Tegen de stelling van de aannemer die de toren van de Kathedraal restaureert, prijkt straks een reuzegroot spandoek, met het campagnebeeld van de komende Virga Jessefeesten. Op die manier moeten de feesten stilaan zichtbaar worden in de stad.

Huisvlag

Tijdens het openingsweekend werd ook de nieuwe huisvlag voorgesteld en overhandigd aan de burgemeester Steven Vandeput en bisschop Patrick Hoogmartens. De huisvlaggen zijn te verkrijgen in 7 kleuren. Bestellen kan vanaf 15 januari via shop.virgajessefeesten.be of op het secretariaat van de Virga Jessefeesten, Guffenslaan 27 (elke zaterdag van 9 u tot 12 u).