muziek
bibliotheek

Een schat aan liederen

Sinds 1968 worden er voor iedere zevenjaarlijkse ommegang nieuwe liederen en muziek geschreven. Verschillende van deze liederen vonden hun weg naar de liturgie in Vlaanderen en ver daarbuiten. Naar aanleiding van de Virga Jessefeesten 2017, waarvoor Paul Schollaert (°Hasselt, 1940) voor de zevende maal componeerde, werd zijn oeuvre voor de Virga Jesseommegang verzameld en op cd uitgegeven.

De partituren van deze liederen worden via deze website (http://actief.virgajessefeesten.be) vrij ter beschikking gesteld, in de hoop dat de Virga Jesse ook ver buiten haar stad mensen muzikaal inspireert. Van heel wat  liederen zijn ook bewerkingen en partituren voor de begeleiding beschikbaar. Verschillende daarvan zijn van de hand van Paul Steegmans.

De dubbel-cd ‘7×7. Zingen voor de Virga Jesse’ en het bijhorend liederenboek zijn verkrijgbaar in de webshop.

Andere Virga Jesseliederen

Naast de muziek uit de zeven laatste ommegangen werd en wordt nog gecomponeerd voor de Virga Jesse. Zo componeerde A. Hamoir een cantate voor de Virga Jesse. De uitvoering van dit werk was een hoogtepunt tijdens verschillende edities van de Virga Jessefeesten in de 19de en vroeg 20ste eeuw. Armand Preud’homme zette in 1961 een Virga Jesselied van Lambert Swerts op toon. Maar misschien is ‘Slevreuke van ‘t Seveste Joar’ dat voor een Hasseltse revue geschreven werd nog wel het meest gekende lied onder Hasselaren. Momenteel wordt ook deze muziek geïnventariseerd. Wie nog kennis heeft van muziek of liederen uit de context van de Virga Jessefeesten mag dit altijd laten weten.