FEEST

IN DE

STAD

1 VIRGA JESSE

Virga Jesse is de naam die de Hasselaren aan Maria, de moeder van Jezus, geven. Ze is de beschermvrouw van Hasselt. Haar beeld uit de veertiende eeuw staat in de Virga Jessebasiliek in de Kapelstraat.
De Virga Jesse staat centraal tijdens de Virga Jessefeesten die al sinds 1682 om de zeven jaar georganiseerd worden.

2 OMMEGANG

De ommegang is een uniek en eigentijds schouwspel met 1.500 deelnemers. Zij brengen muziek en dans op straat. De Virga Jesse wordt tijdens de ommegang rondgedragen door de stad. ‘Gesterkt door Maria Virga Jesse’ is in 2024 het thema van de ommegang.

3 VIRGA
JESSEBASILIEK

De Virga Jessebasiliek is de thuishaven van de Virga Jesse. Haar beeld heeft sinds 1334 een eigen kapel. In 1727 storte die in en begon Hasselt met de bouw van een échte kerk!

4 SINT-QUINTINUS KATHEDRAAL

De Sint-Quintinuskathedraal ligt in hartje Hasselt. Het oudste deel van de kerk dateert van de elfde eeuw. In de toren, die het stadsbeeld domineert, bevindt zich het beiaardmuseum.

5 ROTTEN

Wat een naam, hé! Maar het is niet wat je denkt! Een rot brengt inwoners van straten en buurten samen om hun buurt te versieren: met bloemen, eigen creaties, uitbeeldingen, vlaggen, … Zo is het écht feest in Hasselt.

6 FEEST
IN DE STAD

‘Kunst en Verwondering’, ‘Feest en Gezelligheid’ en ‘Trots en Traditie’ zijn de elementen van het feestprogramma van de Virga Jessefeesten. Voor iedereen – gelovig of niet-gelovig – valt er wel iets leuks te beleven.

7 ERWTENSOEP DE LANGEMAN

Erwtensoep op de feesten van de Virga Jesse? Zeker! De Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw Virga Jesse deelt al eeuwenlang de soep uit op de maandag na de eerste ommegang. In 2024 is dat op maandag 19 augustus. Alles gebeurt onder het toeziend oog van de Langeman. Deze Hasseltse reus komt in principe maar één keer om de zeven jaar buiten.

8 MIRAKELS

Tijdens de Virga Jessefeesten beelden de roten de Hasseltse mirakels uit die aan de Virga Jesse worden toegeschreven. Zo wil de legende bijvoorbeeld dat dankzij de Virga Jesse een schaliedekker zijn nek niet brak toen hij van het dak viel. ‘De dief op het hek’ en ‘De Dolende Man’ zijn enkele andere voorbeelden van Hasseltse mirakels.