Leerlingen maken lied en videoclip over Virga Jesse

In de Sint-Gertrudiskerk in Kuringen legden leerlingen van de stedelijke basisschool in Kuringen en Spalbeek de laatste hand aan de videoclip. De leerlingen zongen hun lied ook bij het Virga Jessebeeld in Kuringen. Het beeld van de Virga Jesse, dat onlangs te gast was in de kerk, maakte logischerwijs deel uit van de videoclip over Oas levreuke, zoals Onze-Lieve-Vrouw in het Hasseltse dialect wordt genoemd. Meester Ronald Ilsbroux, godsdienstleerkracht, regisseur en cameraman: “ Voor de opnames ervan offerden de leerlingen graag hun middagspeeltijd op. Zelfs wanneer een scène tot acht keer toe opnieuw moest gebeuren, bleven ze hun enthousiaste zelve. Wellicht te danken aan hun ervaringen op TikTok, durven we te denken. Na een half uur zaten de opnames er al op” 

Foto: Tony Dupont

Speldoos

‘Het idee voor het lied en de videoclip ontstond eigenlijk nog niet zo lang geleden’, vertelt hij. ‘We zijn onlangs aan de slag gegaan met de speldoos Virga Watte? van de hogeschool UCLL. De lerarenopleiding ontwikkelde die toolbox zodat leerkrachten in de klas zowel het religieuze als het cultuurhistorische luik van de Virga Jessefeesten in de klas bespreekbaar konden maken. Een van die ideeën was om drie strofes te schrijven op het bestaande lied Oas levreuke, dat Hasselaar Jos Tuts 21 jaar geleden schreef voor de Virga Jessefeesten van 2003. Het is een lied in het sappig Hasselts dialect. De inhoud van de strofes mochten de leerlingen zelf bepalen, maar ze moesten wel rekening houden met de woorden in rijm, het aantal lettergrepen, het zingen in het ritme en er moesten castagnetten in voorkomen. In de klas zijn we eerst inhoudelijk aan de slag gegaan om de Virga Jesse goed te leren kennen en we hebben dan samen met de leerlingen van het zesde leerjaar van Spalbeek die strofes geschreven. Ron Claessens, docent aan de UCLL, heeft er een melodie opgezet en vervolgens hebben we het opnieuw ingezongen in een opnamestudio, samen met Jos Tuts.

Jos Tuts: “ Een en twintig jaar geleden heb ik dat geschreven voor de boulevard en dat ze daar zo iets van kunnen maken doet enorm plezier. Ik heb er tranen van in mijn ogen. Als een oude man zoals ik dat nog mag mee maken is mooi. Bij de opnames heb ik veel   warmte en sympathie ervaren van de kinderen en dat doet deugd”.

De Virga Jesse toont ons waar het hier om gaat: samen echt en samen hecht.

Meester Ronald is zichtbaar blij. ‘Ja, en ik ben de collega’s van de andere levensbeschouwingen enorm dankbaar’, zegt hij. ‘Zij waren open van hart en hebben zich ook flexibel opgesteld. Een verbinding over grenzen heen. In het lied zingen we er ook over: De Virga Jesse toont ons waar het hier om gaat: samen echt en samen hecht. Het refrein is in het dialect, maar we kozen ervoor om dat niet door trekken in de strofes. Voor de kinderen is dat niet eenvoudig. Voor ons mag beide klinken, het AN en het dialect. Onze samenleving zit zo in elkaar en dat hebben de kinderen in het lied proberen duidelijk te maken, ook hier: samen echt, samen hecht. Het maakt niet uit welke taal je spreekt of welke overtuiging je hebt. Ieder zijn of haar eigenheid. Daarnaast zijn de Virga Jessefeesten ook een feest van cultureel erfgoed. En dan kunnen we niet voorbij de jenever en de speculaas. Die combinatie is gewoonweg Hasselt.’


De tekst van het lied

Oas Slevreuke, vië vèjre fies,
want djzië zèt wier zou gouëd gewiës.
Oaze Jenever èn’t Zeeveste Joar
dee kan iech ni misse, vir gin (h)oar

Jenever drinken mag nog niet, 
dat komt nog wel een keer.
Schenk daarom maar appelsap, 
dank u wel meneer.
De Virga Jesse zorgt voor ons 
en wijst de juiste baan,
we vieren dat we samen 
door het leven gaan!

Als fiere Hasselaren 
zingen wij dit mooie lied:
Hasselt is de stad 
waar iedereen geniet.
De Virga Jesse en Jenever 
bieden steeds soelaas
maar vergeet vooral niet 
onze Speculaas!

We lopen in de Ommegang 
of kijken langs de straat;
de Virga Jesse toont ons 
waar het hier om gaat:
samen hecht en samen echt, 
ja, samen hand in hand
Hasselt is de (h)echtste 
stad van heel het land!