Thema voor Virga Jessefeesten 2024: (h)echt zijn

Op maandag 15 augustus 2022 is het exact twee jaar voor de 47ste editie van de Hasseltse Virga Jessefeesten. Het organiserende Virga Jessecomité kiest voor de editie 2024 voor het thema ‘(h)echt zijn’. Waarden als ‘authenticiteit’ en ‘verbondenheid’ sluiten nauw aan bij de eeuwenoude traditie van de zevenjaarlijkse feesten. Met de campagne ‘#VirgaYes’ wordt het startschot van de voorbereidingen gegeven.


Als we rond ons kijken, zien we zoveel mensen die op zoek zijn naar authenticiteit. Ze verlangen naar ‘echt’ zijn, en ‘echt’ kunnen en mogen zijn. De afgelopen jaren werden we ook geconfronteerd met het belang van verbondenheid, van ‘hecht’ kunnen zijn met vrienden en familie. Ook in onze omgeving zoeken mensen iedere dag opnieuw naar mogelijkheden om verbindingen aan te kunnen gaan.


De Virga Jesse is al zo lang een verbindende figuur. Sinds 1682 dragen de Hasselaren het beeld van hun Virga Jesse ieder zevende jaar door de straten van hun stad. In 2024 trekt de ommegang uit op donderdagnamiddag 15, zondagnamiddag 18 en op zaterdagavond 24 augustus. Daarnaast zijn de Virga Jessefeesten zelf natuurlijk een authentieke traditie die een sterke verbindende rol speelt: buren die samen hun rot versieren, deelnemers aan de ommegang die samenkomen om te oefenen, … en dan is er die bijzondere sfeer tijdens de feesten waarin je kan ervaren dat (h)echt zijn deugd doet. Dat is waar het Virga Jessecomité op wil inzetten: dat alle medewerkers aan de Virga Jessefeesten en toeschouwers eind augustus 2024 kunnen zeggen: dat heeft nu eens deugd gedaan.


Luc Smeets, voorzitter van het Virga Jessecomité: “De Virga Jessefeesten willen zelf (h)echt zijn door er samen aan te werken. Zo kunnen de Virga Jessefeesten bijdragen tot verbondenheid in Hasselt en de Hasselaren de kans te geven zichzelf te zijn in een zorgzame en koesterende omgeving.”


Deken Ali Cornelissis: “De Virga Jessefeesten zijn getuigend en uitnodigend om te laten zien wie we zijn en waarom deze traditie zo belangrijk is. Vele Hasselaren voelen zich immers gesterkt door de Virga Jesse in hun persoonlijk leven, maar ook in de  gemeenschap.”
 
Samen VirgaYes
 
De Virga Jessefeesten zijn van de Hasselaren zelf. Daarom lanceert het Virga Jessecomité de campagne #VirgaYes, een oproep om deze traditie samen met velen vorm te geven. “Zowel bij het vormgeven van de ommegang als van het feestprogramma willen we inzetten op co-creatie en samen met vele vrijwilligers aan de slag gaan”, vertelt voorzitter Luc Smeets. “Zo delen we het eigenaarschap met velen en groeit er door samenwerking iets moois dat geworteld is in onze gemeenschap.”


Met de VirgaYes-campagne brengt het Virga Jessecomité samen met het stadsbestuur een actie op gang om met je talent en engagement deze traditie kleur en inhoud te geven. Burgemeester Steven Vandeput: “Deze eeuwenoude Hasseltse traditie is bovendien een smaakmaker voor Hasselt omwille van de betrokkenheid van vele verenigingen, inwoners en culturele instellingen die samen een bezielende ommegang en een boeiend stadsfestival aanbieden met muziek, theater, expo’s en straatversieringen waar Hasselt en de Hasselaren zich op hun best tonen en trots zijn op hun traditie”.


Wil je meewerken of deelnemen aan de Virga Jessefeesten 2024? Schrijf je dan in via www.virgayes.be.

FOTO: Eddy Vanoppen