Maaseik en Aldeneik
maken zich klaar
voor de
Ommegangdagen

Op zondag 18 en zondag 25 september 2022 vieren Maaseik en Aldeneik een eeuwenoude traditie met de Ommegangdagen, een gebeuren dat om de 25 jaar plaatsvindt ter ere van twee heiligen, Harlindis en Relindis. Hun relieken worden dan van de St Catharinakerk van Maaseik overgedragen naar de St Annakerk in Aldeneik en terug. Zondag 18 september stappen, in het kader van de Euregionale samenwerking, afvaardigingen van de ommegangcomités van Susteren, Maastricht en Hasselt mee in de reliekenstoet van Maaseik.

De verering van de relieken van deze sterke vrouwen in de Middeleeuwen betekende dat ze belangrijk waren, niet alleen op spiritueel vlak maar ook maatschappelijk en cultureel. Maar ook in de 21ste eeuw zijn de waarden waar zij voor stonden nog relevant. De Ommegang van 2022 zelf zal geen klassieke historische evocatie met praalwagens zijn, maar een belevingstocht waarbij iedereen gevraagd wordt actief mee te stappen met het 300-koppig gezelschap van vrijwilligers die dit maanden hebben voorbereid. Het wordt een uitzonderlijk feest voor jong en oud waar verbinding, duurzaamheid en creatie centraal staan. 

Vertaald naar vandaag!

“Wat hebben Harlindis en Relindis ons vandaag te vertellen? Hoe plaatsen we deze eeuwenoude traditie in de huidige tijdsgeest?” Met deze vragen zijn regisseurs Ine Ubben en Sarah Vaesen ruim twee jaar geleden aan de slag gegaan en het resultaat werd een participatief project. Verbinden om samen vernieuwing en verandering te bekomen ook in de huidige tijd, daar draait het om. Ine en Sarah haalden hun inspiratie voor de invulling van de Ommegang bij een van de bekendste legendes van Harlindis en Relindis: het Rozenwonder waarbij stenen in rozen veranderden. Samen wol vilten, een immense maaskei maken en deze meedragen in de Ommegang. Een bloementapijt van recuperatie plastic weven, afval wordt iets moois en nieuw. Kostuums maken met grote dragende handen.

Heel wat mensen uit Maaseik en Aldeneik, onder aansturing van enkele jonge ontwerpers, hebben hun krachten gebundeld om er een onvergetelijke Ommegang van te maken. Gesproken woord, dans en muziek vullen de betekenis van de objecten die gecreëerd werden aan. Je zal de Ommegang kunnen voelen in het centrum van Maaseik, in het vredige Aldeneik en zeker wanneer deze aan de Maas voorbij trekt. Laat je beïndrukken!

De ommegang trekt door de straten op 18 en 25 september. Beide Ommegangdagen starten met een religieuze viering. Naast de Ommegang staan er heel wat muzikale en culturele activiteiten in de binnenstad op de planning. Beide dagen is de Kunstroute te bezoeken.

Alle info over ommegang, religieuze activiteiten, kunstroute en cultuurprogramma: www.harlindisrelindis.be