Virga Jessecomité
kletsnat op stap
met Harlindis&Relindis

In de druilerige regen trok op zondag 18 september de 25-jarige ommegang voor de eerste keer door de straten van Maaseik en langs de boorden van de Maas richting Aldeneik. Geïnspireerd door twee betekenisvolle Heiligen Harlindis en Relindis ging het organiserend Comité aan de slag voor een eigentijdse inspirerende ommegang, die traditie, cultuur en kunst samenbracht.

Luc Smeets, voorzitter van het Hasseltse Virga Jessecomité: “Samen met de afvaardiging van Susteren uit de Euregio, stapten we als Virga Jessecomité mee in de eerste groep met de relieken van Harlindis en Relindis. Deze waren op een witte wagen met als thema ‘dragende handen’ geplaatst. Ondanks de regen, die bij momenten met bakken uit de lucht viel, hebben we het werk van de jonge regisseurs Sarah Vaesen en Ine Ubben kunnen beleven.”

Vijf scenes met onder meer een witte vilten steen, gevlochten wissen en sjoen bloemen, zetten mensen aan het denken over hedendaagse thema’s zoals ‘verbinding’, ‘ecologie’ en ‘het leven tussen hemel en aarde’. “We zijn tevreden dat we met onze aanwezigheid met partners uit de Euregio de inspanningen van de organisatoren hebben kunnen steunen om een gedurfd eigentijds project met een ommegang en een ruim cultureel-en kunstprogramma uit te werken,” besluit voorzitter Luc Smeets. Opmerkelijk was ten slotte het jonge vertellerskoor, dat her en der opdook op het parcours en de toeschouwers opriep om na te denken over het thema ‘verbinding’ morgen en vandaag in een veranderende tijd.


De ommegang trekt zondag 25 september nog een tweede keer door de straten van Maaseik. Meer info: https://www.harlindisrelindis.be/ommegang