Luc Morren
regisseur
Virga Jesseommegang

Voorbereidingen voor de Virga Jesseommegang worden intenser: van inhoud naar vormgeving

Danspedagoog en choreograaf Luc Morren uit Lommel werd dinsdagavond 10 januari voorgesteld als de regisseur van de ommegang die in augustus 2024 tijdens de Virga Jessefeesten door de Hasseltse straten trekt. Na de inhoud concentreren de ommegangteams zich vanaf nu op de vormgeving van de ommegang.

Het Virga Jessecomité koos er voor de editie van 2024 voor het eerst voor de deelnemers te betrekken in de inhoudelijke invulling en vormgeving van hun groep. Dat betekent dat in tegenstelling tot de vroegere edities de hele inhoud en vormgeving van de ommegang nog niet uitgeschreven is. Acht teams – één per ommeganggroep – zijn hiermee aan de slag.

Regisseur Luc Morren

Dinsdagavond verzamelden de acht verschillende ommegangsteams en het Virga Jessecomité in de Hasseltse Sint-Martinuskerk voor een inspirerende avond rond de ommegang. Luc Morren uit Lommel werd voorgesteld als de regisseur van de ommegang. Luc Morren is danspedagoog en choreograaf en geeft les aan de kunstacademie Noord-Limburg en aan Musart, de kunsthumaniora van Kindsheid Jesu in Hasselt. Hij is ook nauw verbonden bij dansgroep Imago Tijl. “Onze nieuwe manier van werken is een uitdaging voor de verschillende teams en de coördinerende werkgroep binnen het Virga Jessecomité”, vertelt John Martens van het Virga Jessecomité. “Maar we zijn  er rotsvast van overtuigd dat je in deze tijd zo mensen kan aanspreken. Daarom zijn we blij dat we met Luc Morren een regisseur hebben gevonden die dit in de vingers heeft. Luc zal de komende maanden meedenken met de verschillende ommegangteams.”

Voor Luc Morren is het de eerste keer dat hij de regie van een ommegang in handen neemt. “Ik heb wel ervaring met massaspektakels”, vertelt Luc Morren. “Als regisseur probeer ik de vele goede ideeën in de groepen te perfectioneren en bekijk ik wat technisch kan en wat niet. Alle ingrediënten om van de ommegang in 2024 een groot succes te maken zijn zonder twijfel aanwezig.”

Getuigenissen van Maria

De voorbije maanden keek ieder team naar een aspect van hoe Maria Virga Jesse ons vandaag nog steeds empowered. Deken Ali Cornelissis: “Het basisidee achter de ommegang vertrekt vanuit zeven verschillende getuigenissen van Maria. Haar openheid, haar ja-zeggen, haar blijdschap, haar zoekend geloof in haar Zoon, haar liefde en trouw voorbij het rationele, haar hoop en haar dankbaarheid, het is een getuigenis die na tweeduizend jaar nog steeds veel mensen inspireert en steun geeft, ook in onze stad. De teams kwamen al met mooie en inspirerende ideeën en concepten. Nu is de uitdaging om deze samen te brengen én te versterken om zo tot een sterk inhoudelijk en visueel geheel te komen dat de toeschouwers echt zal aanspreken en raken. We zoeken naar boodschappen die vooral uitnodigend zijn, beelden die laten proeven van wat de Virga Jesse betekent voor ons.”

Muzikaal

Muziek is een cruciaal aspect van de ommegang. Jos Bielen van de abdij van Averbode nam de aanwezigen in het tweede deel van de avond mee in een beschouwing over Marialiederen in een ommegang en dat kon enkel door ook de ervaring van samen zingen te delen.

Heb je interesse om mee aan te sluiten bij de voorbereiding? Laat je gegevens achter op www.virgayes.be.