Startschot
voorbereidingen
rotten
Virga Jessefeesten
gegeven

Rotten werken samen in zeven quartiers

Het Virga Jessecomité en het Hasseltse stadsbestuur ontvingen op maandag 23 januari de vertegenwoordigers van de rotten. Daarmee is na de parochies ook voor de inwoners van de binnenstad het officiële startschot voor de Virga Jessefeesten gegeven, die in augustus 2024 voor de 47ste keer georganiseerd worden. Nieuw is dat de binnenstad verdeeld wordt in zeven zogenaamde quartiers waardoor de rotten sterker staan bij het versieren van hun straat en het organiseren van activiteiten.

In Hasselt is het een eeuwenoude traditie dat tijdens de Virga Jessefeesten de straatcomités of zogenaamde rotten hun huizen en straat feestelijk versieren. Daarmee maakt Hasselt het verschil in vergelijking met andere Zevenjaarlijkse feesten uit de Euregio.

Quartiers

Net als voor de ommegang – waarbij de acht deelnemende groepen zelf invulling geven aan de verhaallijn van hun gezelschap met muziek, tekst en beeld – kiezen het Virga Jessecomité en het Hasseltse stadsbestuur ook voor de rotten voor een vernieuwde aanpak. De 52 rotten van de binnenstad werden verdeeld in zeven zogenaamde quartiers. Zo worden kleine comités samengebracht op wijkniveau. Elk quartier wordt voorzien van een toegangspoort vanuit de grote winkelas, signalisatie en een ontmoetingsplaats.

De rotten staan zo sterker bij de versieringen en kunnen zo ook verenigingen inschakelen om mee te komen helpen versieren of activiteiten te organiseren binnen grotere delen van de stad. Het resultaat wordt een mooi versierde binnenstad. “We zijn bijzonder blij dat de belangstelling vanuit de inwoners van de binnenstad voor de startavond van de rotten groot was”, vertellen Jasper Lambrechts en Gilbert Govaerts van de Stuurgroep rotten. “Het is fijn om te zien dat er een nieuwe dynamiek ontstaat in de rotten. De Hasselaren willen deze traditie duidelijk niet laten verwateren en appreciëren de nieuwe wind in de Feesten. Vanaf nu is het volle gas richting 2024.”

Nieuwe dynamieken

Net als voor het Virga Jessecomité, is het ook voor het Hasseltse stadsbestuur belangrijk dat alle Hasselaren zich betrokken voelen bij de Virga Jessefeesten. Het versieren van de straten brengt mensen samen en zorgt voor nieuwe dynamieken in de buurten. Dat bleek tijdens de startavond uit enkele getuigenissen van enkele trekkers van een rot. “De Virga Jessefeesten zorgen in 2024 met de versieringen en vele activiteiten voor een warme sfeer in Hasselt”, vertelt burgemeester Steven Vandeput.

“We willen hierbij zoveel mogelijk Hasselaren betrekken. De versiering moet niet groot of duur zijn. Veel belangrijker is dat buren samenkomen en samen kunnen genieten van de Zevenjaarlijkse feesten. Als stad verlenen wij onze volle medewerking. Daarom hebben we samen met het Virga Jessecomité een taskforce opgericht. Deze bijzondere samenwerking tussen Stad en Virga Jessecomité moet van de Virga Jessefeesten in 2024 een onvergetelijke editie maken.”

Feestprogramma

Naast de drie ommegangen, worden tijdens de feestperiode van 11 tot 25 augustus 2024 weer enkele honderden artistieke, culturele en muzikale activiteiten georganiseerd, voornamelijk in de binnenstad maar ook in de deelgemeenten. “In het feestprogramma dat de komende maanden vorm krijgt, zal elke Hasselaar wel zijn of haar gading kunnen vinden”, vertelt schepen van Evenementen Habib El Ouakili. “In het verenigingsleven merken we nu al veel enthousiasme om tijdens de Virga Jessefeesten uit te pakken met een leuke activiteit. Ook voor de jongeren wordt een mooi aanbod uitgewerkt. Alle Hasselaren kunnen dus participeren aan de Virga Jessefeesten. Als je dan weet dat tijdens de feestperiode meer dan 100.000 bezoekers naar onze stad afzakken, is het duidelijk dat heel Hasselt nu al naar de Virga Jessefeesten uitkijkt.”