Ommegangteams
worden actief

Even terug verzamelden in de Oude Dekenij van Hasselt vertegenwoordigers van de verschillende teams die in augustus 2024 de ommegang mee vorm zullen geven. Ze kregen er een overzicht van de ondersteuning op praktisch digitaal en communicatief vlak die hen moet helpen een mooie ommegang te bouwen.

Tijden evolueren en sinds de laatste ommegang in 2017 is de wereld behoorlijk digitaler geworden. “Het is bij de vorige ommegang perfect gelukt, maar we herinneren ons de noeste nachtelijke arbeid van velen om lijsten correct te krijgen, om materiaal te verspreiden”, vertelt Luc Smeets, voorzitter van het Virga Jessecomité. “Daarom hebben we beslist om voor deze editie te investeren in ICT, zodat alles nog vlotter kan verlopen.”

Zo zullen de Virga Jessefeesten gebruik maken van deze vooruitgang om informatie te delen. Er is voor de ommeganggroepen een eigen website onder de titel “Actief” gecreëerd waar ze alle communicatieve uitingen kunnen terugvinden. Maar er is ook tweerichtingsverkeer voorzien. Als straks de communicatie gericht naar de regio van hun groep wordt uitgebouwd, zullen zij ook daar hun info en foto’s achterlaten.

Een ommegang door de straten laten trekken vergt heel wat inspanning. “Vaak denken we aan zichtbare elementen zoals zang, kleding, wagens die gebouwd moeten worden”, weet Kris Pattyn, binnen de Virga Jessefeesten verantwoordelijk voor ICT. “Maar onderschat de noodzaak aan correcte info niet. Je mag het lijstjes noemen, maar adressen, maten en allerlei praktische info moet er tijdig en vooral correct zijn.”

Daarom werd door het Virga Jessecomité software voor databeheer in gebruik genomen. De teamleden kregen een opleiding hoe ze via de interne website toegang krijgen, de adressen en straks ook de lijsten van hun eigen teams kunnen beheren, uiteraard op een veilige en GDPR correcte wijze. Iets waar ze allen gaandeweg enthousiast van werden, ook de niet jongere onder hen!