Hasselaar schenkt
unieke fotoboeken
Zevenjaarlijkse
Virga Jessefeesten 1947

Een tijd geleden ontving archivaris John Martens van het Virga Jessecomité uit de handen van Edmond Vandegaer twee bijzondere fotoboeken over de Virga Jessefeesten 1947. Deze prachtige tijdsdocumenten illustreren met tientallen wit-zwartfoto’s de ommegang, de versiering in de rotten en de plechtigheden op de Grote Markt tijdens de eerste feesten na de Tweede Wereldoorlog.

John Martens, archivaris van het Virga Jessecomité: “We zijn bijzonder blij met deze waardevolle schenking. De fotoboeken zijn zonder twijfel gerealiseerd in opdracht van het toenmalige organisatiecomité. Ze zijn vooral belangrijk omwille van hun volledigheid. Zo zijn niet alleen de ommegang en de versieringen systematisch gefotografeerd, er staan ook zeldzame foto’s in van de eucharistieviering op de Grote Markt en de optocht van de stadsreus Don Christophe. Kunstenaar Stef Vanstiphout illustreerde bovendien het titelblad met een afbeelding van de Virga Jesse en de toren van de kathedraal en de Onze-Lieve-Vrouwekerk.”

Het boek berustte lang bij de familie Thoelen. “Dat klopt,” zegt schenker Edmond Vandegaer “via mijn echtgenote, dochter van Marcel Thoelen, is het boek bij mij terecht gekomen. Mijn schoonvader Marcel Thoelen, was ambtenaar van de burgerlijke stand en lid van het Mannenverbond voor Katholieke Actie in Hasselt. Hij werd er door deken Boelen gevraagd om te helpen in de organisatie van de Virga Jessefeesten van 1954. Hij werd voorzitter van het propagandacomité. Bij de voorbereiding van de feesten van 1961 werd hij dan de eerste voorzitter van het toen opgerichte Comité van de Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten.”

De fotoboeken bevatten ook enkele merkwaardige beelden van versiering van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. “Hasselt bekwam in 1947 nog volop van de oorlog en dat is ook te zien in de versieringen. In het portaal van de Onze-Lieve-Vrouwekerk werd een Mariabeeld geplaatst en een portret van Jozef Huybrechts, de rector van de kerk die samen met 15 burgers stierf door een vliegende bom in de nacht van 3 op 4 november 1944. Boven de ingangsdeur prijkte het opschrift – Hubrechts, Jezus heilig priester, Virga-Jesse’s vurig apostel, gevallen onder Hitlers vliegbom.” aldus John Martens.

De fotoboeken werden afgelopen maanden bladzijde per bladzijde gescand  en zijn integraal digitaal te raadplegen op de website www.virgajessefeesten.be/erfgoed. Op die manier wordt een tijdsdocument gedeeld met het grote publiek. Het Virga Jessecomité plaatst opnieuw een oproep om oude foto’s en beeldmateriaal van de voorbije edities eventueel te schenken en of ter beschikking te stellen, zodat ze niet verloren gaan en kunnen gescand worden. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar 2024@virgajessefeesten.be

Virga Jessefeesten 1947

Illustraties: Stef Vanstiphout

Deel 1: De ommegang – 73 pagina’s – 220 foto’s
Deel 2: De versierde stad – 81 pagina’s – 216 foto’s