Euregio
voettocht
Vaals-Aken

Al meer dan 660 jaar komen mensen als pelgrims naar Aken voor de Heiligdomsvaart. Ook wij trokken zaterdag 10 juni vanuit het Hasselt met een delegatie vanuit Hasselt richting Aken.

Luc Smeets, voorzitter Virga Jessecomité:  “Zaterdag in de vroege morgen trokken we richting Vaals , voor een bedevaarttocht van het drielandenpunt naar de Kathedraal van Aken. Zo’n 150 pelgrims uit België (Hasselt, Tongeren) , Nederland (Roermond, Maastricht, Susteren) kozen voor een voettocht van zo’n 7 kilometer van Vaals naar Aken. Met een bedevaart sjaaltje en een tekstblad met gebeden in het Duits, Frans en Nederlands gaan we om 8 u samen weg, met een drie tussenstops voor een moment van bezinning”. Op een bepaald moment spreekt een dame me aan “Komt u uit België, Hasselt ? Ja, antwoordde ik “Uit Hasselt, waar we om de zeven jaar met onze Virga Jesse opstappen in een ommegang en een stadsfeest bouwen.” Onze groene polo’s verraadden natuurlijk onze afkomst.

Na enkele kilometers dalen wandelen we door het dal en bereiken de rand van de stad Aken. Om uiteindelijk te eindigen op het bedevaart plein tussen het stadhuis en de Kathedraal, waar een groot podium stond opgesteld voor de plechtige viering met reliekentoning. Ook Bisschop Patrick Hoogmartens gaat mee voor samen met zijn collega bisschop van Luik. Na de dienst waren de collega’s van Susteren zo vriendelijk ons een lift te geven naar het drielandenpunt. Samenwerking in de Euregio is altijd hartelijk en de mooie geste kwam natuurlijk na zo een warme dag goed van pas.

Aken maakt zich op voor de zevenjaarlijkse Heiligdomsvaart.

Tussen 9 en 19 juni is er een programma vol religieuze vieringen, pelgrimages en culturele evenementen, waarbij zo’n 100.000 pelgrims verwacht worden bij de Kathedraal. Net zoals bij de Heiligdomsvaarten in Maastricht en Susteren draait de Heiligdomsvaart in Aken om het tonen en vereren van relieken, overblijfselen van heiligen of heilige voorwerpen.

Tijdens de Heiligdomsvaart zijn vier ‘heilige doeken’ voor korte tijd te bezichtigen: volgens de overlevering heeft de Dom vier stoffen relieken in bezit, namelijk de jurk die Maria tijdens de geboorte van Jezus droeg, Jezus’ babyluier en lendendoek en de onthoofdingsdoek van Johannes de Doper. Het thema van deze Heiligdomsvaart is “Ontdek me”, een uitnodiging om deze eeuwenoude traditie te ontdekken en te beleven. Meer info: https://heiligtumsfahrt-aachen.de/start/