Virga Jessecomité
Hasselt
wordt voorzitter
van Eurgiocomité
zevenjaarlijkse feesten

Tijdens een bijeenkomst in het mooi gerestaureerde stadhuis van Tongeren werd het voorzitterschap van de Euregio werkgroep van de Zevenjaarlijkse feesten overgedragen aan Hasselt. “ Sinds 1982 bij de oprichting van de Euregiowerkgroep is er een roterend voorzitterschap. Het Comité waar de eerstvolgende zevenjaarlijkse feesten plaatsvindt is voorzitter.

Gezien de Kroningsfeesten in Tongeren afgesloten zijn is nu het Virga Jessecomité van Hasselt aan de beurt dat volgend jaar zijn zevende jaar viert, aldus Peter Severijns, voorzitter van de Kroningsfeesten. Het Euregiocomité bestaat uit vertegenwoordigers van de zevenjaarlijkse feesten van Hasselt, Tongeren, Maastricht, Susteren en Aken. Luc Smeets, voorzitter van het Virga Jessecomité:” De opbouwende sfeer en ervaringsuitwisseling tussen de afgevaardigden van de organiserende Comités is altijd een opsteker. We delen bezorgdheden, maar ook positieve ervaringen en we leren van elkaar. De Zevenjaarlijkse feesten in de Euregio Maas-Rijn zijn dan ook uniek.

Hasselt en Tongeren zijn erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Maar bovenal zijn de zevenjaarlijkse feesten springlevende tradities die elk hun eigen kleur, invulling en dynamiek hebben. De kracht zit hem in de samenwerking tussen initiatiefnemers, bewoners, verenigingen en overheden die samen deze feesten van verbinding en authenticiteit bij de tijd houden”. Tijdens de bijeenkomst in Tongeren werd teruggeblikt op de recente succesvolle edities van de Heiligdomsvaart in Aken en de Kroningsfeesten in Tongeren. Nadien werd er stilgestaan bij de voorbereidingen op de Virga Jesse feesten die volgend jaar van 11 tot 25 augustus plaatsvinden. In de namiddag bezocht het comité de basiliektoren en genoten zij van een adembenemend uitzicht.