Virga
Jessebeeld
op tournee!

Vanaf zaterdag 20 januari vertrok het processiebeeld van de Virga Jesse voor enkele maanden naar de Hasseltse parochies en een aantal rusthuizen. “We zijn aangenaam verrast dat er zoveel vraag was om het Virga Jessebeeld te ontvangen op zoveel plekken. Het beeld zal 23 haltes aandoen bij vieringen in de parochies en enkele rusthuizen, die een speciaal moment voor hun bewoners organiseren”, aldus Ali Cornelissis, deken van Hasselt. 

Vanuit de werkgroep pastoraal werd een viering voorbereid. “Voor het verloop van de viering werd inderdaad een leidraad opgesteld met gebeden en teksten uit de komende ommegang met de diverse thema’s, alsook een nieuw Virga Jessegebed. Daarnaast zijn er ter gelegenheid van de Virga Jessefeesten een nieuw ommeganglied en een hymne gecreëerd”, aldus Flory Swerts van de werkgroep pastoraal.

Intenties

Tijdens de rondgang van het Virga Jessebeeld in het voorjaar, zal er voor de aanwezigen ook de gelegenheid zijn om hun intenties neer te leggen bij het Virga Jessebeeld. “Bij de rondgang van het beeld in augustus 2024 kunnen de aanwezigen op een lintje hun persoonlijke intentie laten meedragen,” aldus John Martens van de stuurgroep ommegang. 

Garde Civique

Voor de begeleiding van het beeld treedt de Hasseltse Garde Civique op. “We zijn zeer vereerd dat we het Virga Jessebeeld gedurende de tournee mogen begeleiden en beschermen met onze leden.  We staan ook in voor het transport van en naar de diverse plaatsen en de Kathedraal, waar het processiebeeld telkens zal vertrekken. Op deze wijze leveren we een bijdrage aan het zevende jaar in onze stad,” aldus Rob Lambrechts van de Garde Civique. 

Op zaterdag 20 januari in de viering van 17:00 was er een kort zendingsmoment.

Data rondgang Virga Jessebeeld

·       zo 21 januari : parochies Kermt (9.30u), Tuilt (10.45u) en Spalbeek (15u)

·       ma 22 januari : parochie Stokrooie

·       zo 28 + ma 29 januari : parochie Stevoort + school

·       za 3 + zo 4 februari : parochie Sint-Catharina (fakkeltocht IJD)

·       zo 11 februari : parochie Sint-Martinus Hasselt

·       za 24 februari : parochie Sint-Jozef Rapertingen

·       zo 3 maart : parochie Sint-Niklaas Wimmertingen

·       za 23 maart : parochie Godsheide

·       za 6 april tot di 9 april : parochie Runkst + WZC Gaerveld

·       di 16 + woe 17 april : WZC Sint-Elisabeth Demerstraat

·       zo 21 april : parochie Sint-Lambertus Sint-Lambrechts-Herk

·       zo 28 april : parochie Heilig Hart Hasselt

·       vr 3 + za 4 mei : PE Zacheüs Zonhoven

·       zo 5 mei : parochie Kiewit-heide

·       za 11 mei : parochie O.L.Vr. Banneux

·       zo 12 mei : parochie Kiewit

·       do 16 + vr 17 mei : welzijnscentrum + klooster Salvator

·       ma 20 + di 21 mei : WZC Clarenhof Guffenslaan

·       zo 16 juni : parochie Kuringen

Over de Garde Civique 
In het feestjaar 1982 met 750 jaar Hasselt en de Virga Jessefeesten werd de Garde Civique in Hasselt opnieuw opgericht als een culturele folkloristische vereniging. Dat liep niet van een leien dakje, want de uniformen en uitrusting waren aanvankelijk te duur. Op 1 juli 1989 volgde de definitieve scheiding tussen de Garde Civique en de Stadswacht. Roger Fontaine, vroeger voorzitter van De Stadswacht zegde carnaval vaarwel, om zich als commandeur van de Garde Civique volledig in te zetten voor de verdere uitbouw van de groep. Het was de bedoeling de folklore van weleer terug in het leven te roepen. De Garde Civique is nu niet meer weg te denken uit het straatbeeld, want men ziet deze fijn geüniformeerde mannen met pluimenhoed regelmatig bij plechtigheden op het stadhuis, bij optochten, bezoek van koning en prinsen, …

Meer info: https://hasel.be/burgerwacht-garde-civique