Tekening uit 2010
wordt symbool
van de groep
‘Gesterkt in vreugde
en blijdschap’

In 2010 gaf de Hasseltse kunstenares Paule Brauns de ommegang weer in twaalf prenten, waaronder de ontmoeting tussen Maria en haar nicht Elisabeth. Omdat er toen niets mee gedaan werd, belandde het ontwerp in een doos vol paperassen bij Marie-Josée Smeets, die nu de groep ‘Gesterkt in vreugde en blijdschap’ mee vorm geeft. Toen ze in de voorbije maanden in haar papieren aan het grasduinen was, kwam de prent weer naar boven. Het symbool voor de derde groep van de ommegang was ineens gevonden!

De kracht van de tekening schuilt in de uitdrukking van eenvoud, met enkele simpele lijnen die de verbondenheid tussen twee vrouwen weergeeft. Elisabeth en Maria omhelzen elkaar op een warme manier. Bijzonder is dat je er evengoed een lachende smiley kan inzien: een prachtig symbool voor een groep die vreugde en blijdschap uitstraalt. Marie-Josée zette haar man Pierre Steegmans aan het werk. “Ik tekende de prent over op vijftig schijven in plexiglas”, vertelt Pierre. “Een laag vernis zorgt ervoor dat de hangers weerbestendig zijn. De kinderen en jongeren uit onze ommegangsgroep dragen dan weer T-shirts met de tekening van Paule op.”

Paule Brauns zelf is bijzonder blij dat haar tekening straks in de ommegang opduikt. “Eigenlijk was ik het bestaan van die tekening al lang vergeten. Bijzonder knap wat Pierre ermee deed”, lacht Paule.