Met fakkels
op weg
naar de
Virga Jesse

De fakkeltocht, jaarlijks georganiseerd door IJD Hasselt (jongerenpastoraal), trekt dit jaar door Hasselt. Op zaterdag 3 februari stappen ruim 500 jongeren voor de 26ste editie door het centrum van Hasselt, op weg naar de Virga Jesse. Deze organisatie van Jongerenpastoraal wordt mede ondersteund door de stad Hasselt, haar verenigingen en het Virga Jessecomité.

“We zijn heel blij dat Hasselt tijdens het zevende jaar gaststad is voor de fakkeltocht van IJD jongerenpastoraal. Graag nodigen we de Limburgse jongeren uit om zeker in augustus tijdens de Virga Jessefeesten naar Hasselt te komen of aan te sluiten bij één van de ommegangsgroepen. Want de Virga Jessefeesten zijn feesten van (h)echt zijn met elkaar, gesterkt door Maria Virga Jesse” aldus deken Ali Cornelissis en Virga Jessecomitévoorzitter Luc Smeets

“Waar in het begin van haar geschiedenis, de fakkeltocht traditioneel het startpunt voor de kerstperiode was, werd nu speciaal gekozen om deze af te sluiten op Maria Lichtmis. Met deze fakkeltocht willen we onze vurige hoop op een betere wereld uiten”, zegt Mariet Grouwels van IJD, verantwoordelijke voor de fakkeltocht. “Tijdens de fakkeltocht vinden bijzondere ontmoetingen plaats tussen de honderden jongeren. Ze herkennen een stukje van God en zijn Liefde in elkaar, en voelen de gedeelde hoop voor een betere wereld. De combinatie van deze ervaringen, met de vreugdevolle viering en de vurige fakkels zal ongetwijfeld indruk achterlaten en een hint van het religieuze voelbaar maken,” vervolgt Mariet Grouwels.

De deelnemers zijn voornamelijk leden van vormselgroepen uit het bisdom Hasselt, die zich aan de hand van een spel voorbereid hebben op deze tocht. Opdrachten lieten hen kennis maken met de Virga Jesse. Iedere opdracht leverde een puzzelstukje op, om de Virga Jesse kleur te geven. Op het einde werden de bollen op de sjaal rond de Virga Jesse verwerkt als inspiratiebollen. Jongeren konden daarop kwijt hoe ze hoop koesteren op een betere wereld en zullen deze tijdens de fakkeltocht meedragen.

Vertrekpunt is de kathedraal van Hasselt, waar bisschop Patrick Hoogmartens de jongeren zal toespreken en hen met het licht de stad zal inzenden. De tocht doet een aantal bijzondere plekken aan.  Aan de Minderbroeders kerk, spant men even de banner die er tijdens de zomer zal hangen, over de straat. “Geluk is de sleutel tot je hart…” In de zomer zal je er een gelukslot aan het hek kunnen hangen…

Vandaar trekken de fakkeldragers naar de Virga Jessebasiliek, in het zevende jaar zeker een bijzondere plaats om even te verwijlen. Via de Grote Markt en Koning Albertstraat vervolgt men langs de Groene Boulevard, om af te slaan naar de Sint-Catharinakerk… waar de Virga Jesse die dag op haar tournee verblijft en samen met de erewacht van de Garde Civique de fakkeldragers opwacht. Het gebedsmoment werd voorbereid door jongeren, recht uit het hart kozen ze de teksten, schreven zelf de gebeden en creëerden een schaduwtoneel.

In de zomer, tijdens de Virga Jessefeesten, zal het IJD (Jongerenpastoraal) met een groep Hasseltse jongeren het jongerenaanbod voorzien. Zeven avonden zullen zij in de kapel van het Hemelrijk gastvrij zijn met livemuziek, Fair Trade drankjes, gebak voor het goede doel. Elke avond zal er voor jongeren ook een workshop plaats vinden rond het thema geloof en (h)echt zijn.

Fakkeltocht 3 februari

19:15 Samenkomst aan de Sint-Quintinuskathedraal

19:30 Start fakkeltocht

20:45 Aankomst aan de Sint-Catharinakerk en gebedsviering

21:30 Afsluiten met een warme choco

https://www.kerknet.be/ijd/evenement/fakkeltocht